reševanje slovenskega kmeta

Je napovedan državni odkup pšenice prenagljen ukrep?

A.R.
4. 7. 2022, 17.48
Posodobljeno: 5. 7. 2022, 12.33
Deli članek:

V petek napovedani državni odkup celotnega pridelka pšenice v Sloveniji je danes pozdravila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), ki pa dodaja, da bi napovedan vladni ukrep bil lahko velik logistični zalogaj.

Bobo
Žetev je že v polnem teku.

Napoved odkupa pšenice so v KGZS pozdravili, a dodali, „da je vlada s tem ukrepom malo pozna, kajti žetev je že v polnem teku. Tak podvig je namreč kar precejšen logistični zalogaj, z vlado se pa nismo še niti začeli pogajati o cenah“.

Glede ponujene cene je po seji vlade minuli petek ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko povedala: „Cena, ki so jo ponudili primarni kmetovalci, je bila 400 evrov na tono. A na eni strani država pomaga z različnimi ukrepi v višini okoli 22 milijonov evrov, zato pričakujem, da se bomo na drugi strani pogajali in prišli skupaj. Ko bomo sedli za mizo, bomo videli, kaj lahko dosežemo“.

Zadružniki opozarjajo, da se bo žetev v tem tednu že zaključila

Da pa se s ponujenim odkupom mudi, so danes za javnost sporočili iz Zadružne zveze Slovenije (ZZS), ki so ministrstvo tudi že opozorili, „ da se je 1. 7. 2022 žetev pšenice že začela v polnem obsegu, in da bo ob ugodnih vremenskih pogojih v pretežni meri zaključena do konca tega tedna“. Ravno tako so ministrstvo opozorili, „da kmetijske zadruge članice, ki so v 100 % lasti kmetov, pšenico sukcesivno že odkupujejo. Zaradi pomanjkanja skladiščnih kapacitet na primarni ravni (t. j. pri kmetih in njihovih zadrugah) in z namenom, da kmetom zagotovijo takojšnje plačilo, so zadruge pšenico primorane prodati sproti. V interesu slovenskih kmetov in kot dober gospodar jo prodajajo najboljšemu ponudniku.ZZS zato od vlade pričakuje „takojšen sestanek, na katerem nam bi bila predstavljena namera Vlade Republike Slovenije (časovnica odkupa, kakovostni parametri, odkupne cene, plačilni roki…).

tradingeconomics.com
Gibanje cene pšenice na pariški borzi

Napovedan odkup dober za kmeta: kaj pa končne cene? 

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pa opozarja predvsem na „inflatorne učinke“, ki bi bi jih lahko ustvarila previsoka pričakovanja glede odkupne cene. Pri tem je opozoril, da se cene na svetovnem trgu pšenice nižajo in se gibljejo okoli nekaj nad 300€ na tono pšenice, cena stroškov pridelave, ki jih je objavil kmetijski inštitut, pa po Kuharjevi navedbi znaša celo 245€ na tono pšenice. Zato je za Svet24 poudaril, da v nobenem primeru napovedani odkup ne bo mogel delovati drugače, kot v smeri povečevanja inflacije.

Na pariški borzi je po podatkih za letošnje leto cena pšenice vrhunec dosegla v sredini maja, ko se je gibala okoli 440 evrov za tono, temu pa je z bližanjem žetve sledilo pospešeno padanje. Do konca junija je cena tone pšenice dosegla nekaj nad 330 evrov.