Niso krivi

Prevzem Etre: Stojan Petrič in soobtoženi oproščeni

S.R./STA
27. 5. 2022, 14.54
Posodobljeno: 27. 5. 2022, 14.54
Deli članek:

Okrožno sodišče v Novi Gorici je nekdanjega predsednika uprave koncerna Kolektor Stojana Petriča in štiri soobtožene oprostilo obtožb v primeru prevzema podjetja Etra 33.

Primož Lavre/Reporter
Stojan Petrič.

Obtožnico zoper PetričaTomaža Kmecla, Petra Novaka, Uroša Stabeja in Metoda Smrekarja je na začetku lanskega leta spisalo Specializirano državno tožilstvo, ki je peterici očitalo kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pomoči pri prej omenjenem kaznivem dejanju. Očitki so povezani s prevzemom družbe Etra 33, ki proizvaja energetske transformatorje in ki jo je leta 2010 kupil idrijski Kolektor. Tožilstvo je Petriču očitalo, da naj bi vodstvenima predstavnikoma v družbi Etra 33 pridobil 1,8 milijona evrov premoženjske koristi. Pri tem naj bi mu pomagali soobtoženi Kmecl, Stabej, Novak in Smrekar. Vsi so obtožbe zanikali.

Novogoriško okrožno sodišče je danes ob razglasitvi sodbe peterico oprostilo obtožb. Tožilstvo je sicer za Petriča zahtevalo dve leti in šest mesecev zapora. Za Kmecla in Novaka po dve leti, za Stabeja in Smrekarja pa po leto dni zapora. Od obtoženih je terjalo tudi plačilo stranskih denarnih kazni in sorazmernega deleža stroškov kazenskega pregona. Sodišče je pritrdilo zagovornikom obtoženih, ki so za vse predlagali oprostilne sodbe.