Bencinski turizem

Madžari prepovedali točenje Slovencem in Avstrijcem

G.G.
27. 5. 2022, 14.35
Posodobljeno: 27. 5. 2022, 15.40
Deli članek:

Avstrijske voznike je užalostila odločitev madžarskih oblasti, po kateri lahko od danes na Madžarskem točijo gorivo le domačini oziroma vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami.

Profimedia
V zadnjih tednih so v Šopronu dominirali avtomobili z avstrijskimi registrskimi tablicami.

V zadnjih tednih, ko sta se bencin in dizel zaradi vojne v Ukrajini in z njo povezanih špekulacij močno podražila, so Avstrijci v bližini meje z Madžarsko, daleč ni niti Dunaj, svoje jeklene konjičke hranili pri sosedih. V Avstriji liter bencin stane čez 1,7 evra, dizel pa čez 1,8 evra. Madžarska vlada se je odločila za regulacijo, ceno za liter so postavili pri 1,24 evra, in naftni trgovci na Madžarskem so se prijeli za glavo, saj je tako nizko določena cena za njih nevzdržna. Cveteti pa je začel bencinski turizem. Cene niso ugodne le za Avstrijjce pač pa tudi za Slovake in Slovence, saj je pri nas cena litra bencina 1,56 evra, dizla pa 1,67 evra.

Avstrijci so res privarčevali veliko. Pri 50 litrskem rezervoarju najmanj 25 evrov, prihranek, s katerim so si nekateri privoščili kosilo, drugi frizerja, dobro znana praksa tudi iz slovensko-avstrijske zgodovine bencinskega turizma. V četrtek jih je kar nekaj odšlo na zadnji poceni »obrok«, zaradi česar so nastajale gneče pred in na bencinskih servis na madžarski strani.

Z mislijo na ugodno kupčijo so se nekateri tudi danes odpravili čez mejo, Kronenzeitung pa poroča, da so nevedneže vsaj v Šopronu pred bencinskimi servisi pričakala obvestila na tablah (»Österreicher nix mehr tanken, zurück nach Österreich!«, kar lahko prevedemo v »Avstrijci nič več točiti, nazaj v Avstrijo!).