Ugrabitev ali rešitev

Smajlović izgubil na sodišču! Če otrok ne vrne mami, ga čaka zapor

G.G./STA
12. 5. 2022, 12.44
Posodobljeno: 12. 5. 2022, 12.46
Deli članek:

S sodbo se je zaključilo sojenje Ranisu Smajloviću, ki mladoletnih otrok ni želel vrniti mami v Švico, ker naj bi jih tam zlorabljali.

Instagram
»Doslej sem bil prikazan kot terorist, sem pa samo oče,« je v zagovoru na sodišču oktobra lani izpostavil Ranis Smajlović.

Sodišče je Ranisa Smajlovića zaradi kaznivega dejanja nezakonitega odvzema otrok obsodilo na pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, poročajo mediji.

Ker še vedno ni znano, kjer sta štiriletna deklica in sedemletni deček, je sodnica ob izreku sodbe povedala, da izrečena kazen vsebuje poseben pogoj: če obsojeni v mesecu dni po pravnomočnosti sodbe otrok ne vrne mami, bo šel v zapor.

Oprostili so obtožb groženj uslužbenki centra za socialno delo

Obtoženi je bil v priporu od začetka marca do novembra lani, zato bo, če ne bo vrnil otrok in izpolnil pogoja, ki mu ga je izreklo sodišče, moral v zapor še za enajst mesecev. Sodišče pa ga je oprostilo obtožb groženj s streljanjem in terorističnim napadom, kar mu je očitalo tožilstvo, ker naj bi uslužbenki centra za socialno delo v Zagorju zagrozil, da je v primeru izročitve otrok pripravljen streljati na vse, ki bodo v postopku sodelovali, po telefonu pa naj bi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti napovedal teroristični napad.

Sodnica ga je oprostila tudi očitka, da je med aretacijo 6. marca lani napadel policijske specialce, zaradi česar mu je tožilstvo očitalo tudi preprečitev uradnega dejanja in groženj uradni osebi.

Kot poročajo mediji, je sodnica v obrazložitvi sodbe dejala, da bi moral obtoženi razmisliti o svojem vedenju do otrok in kako to vpliva nanju. Po njenih besedah ima obtoženi do svojega dejanja nekritičen odnos ter da otrokoma preprečuje pristen odnos z mamo.

Odvetnik matere otrok je po izreku sodbe povedal, da je s sodbo zadovoljen, a se boji, da bo šel obtoženi raje v zapor, kot da mami vrne otroka. Poleg tega je odvetnik razočaran, da policija in tožilstvo, vsaj po njegovem vedenju, nista zoper obtoženega in člane njegove družine na sodišču dosegla, da bi policija zoper njih uporabila prikrite preiskovalne ukrepe, vsaj tajno prisluškovanje telefonom, kar bi nedvomno privedlo do informacije, kje sta otroka.

Preprečiti želel nasilno asimilacijo

Ranis je po drugi strani trdil, da so otroka v Švici hudo zlorabljali, na kar je brez uspeha opozarjal pristojne službe tako v Švici kot pri nas. Sina in hčer je sicer po lastnih besedah poslal na dopust in zatrdil, da je z njima vse v redu. Prepričan je, da je na ta način preprečil nasilno asimilacijo, »da bi dobili male Švicarčke«, saj so očetje tam po njegovih navedbah zgolj »mašina za delanje otrok«. Trdil je tudi, da je umetno kriminaliziran in žrtev zarote švicarskih odvetniških družb ter nekaterih zaposlenih v policiji in socialni službi v domačem Zagorju, kjer so mu svetovali, naj otroka preprosto skrije, da bo ob propadli izvršbi plačal zgolj 500 evrov globe.