Kemično podjetje

Kočevski Melamin zaposluje skoraj 200 delavcev

STA
12. 5. 2022, 11.45
Posodobljeno: 12. 5. 2022, 14.11
Deli članek:

Melamin, v katerem je zjutraj po eksploziji izbruhnil obsežen požar, je kemično podjetje, katerega glavna dejavnost je proizvodnja plastičnih mas, barv, lakov in podobnih premazov ter drugih kemičnih izdelkov.

arhiv DL
Podjetje Melamin je bilo ustanovljeno leta 1954 v Kočevju in po podatkih iz konca leta 2021 zaposluje 194 delavcev.
Kemična tovarna Melamin zaradi narave proizvodnje spada med obrate večjega ali manjšega tveganja za okolje oziroma med t. i. seveso zavezance. Zanje veljajo strožje zahteve in redni nadzor, je za STA med drugim opozoril Tomaž Vilfan iz Gasilske zveze Slovenije. Za tovrstne in tudi ostale obrate je pomembna požarna preventiva.

V evropskem prostoru je Melamin poznan predvsem kot dobavitelj smol za papirno in gradbeno industrijo ter impregniranih dekorativnih papirjev za pohištveno industrijo. V svetovnem merilu pa postaja vse bolj prepoznaven z izdelki za lakarsko in gumarsko industrijo.

Posebej velik napredek so v zadnjih letih dosegli na področju smol na bazi heksametilol-melamina, kjer uvajajo najsodobnejšo tehnologijo. Z jasno začrtano vizijo in strategijo želijo postati eden najpomembnejših igralcev v niši modificiranih melaminskih smol, piše na spletni strani družbe.

V zadnjih letih je Melamin povečeval prodajo z dvoštevilčnimi letnimi stopnjami rasti, negativno je v ta trend posegla le epidemija covida-19. V zadnjem poslovnem letu 2021 je družba ustvarila 67,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 41 odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 26 odstotkov na nekaj manj kot 3,3 milijona evrov.

Gre za rekordne številke, k čemur je po besedah direktorja družbe Srečka Štefaniča levji delež prispevala visoka rast cen surovin, kakršni v zgodovini podjetja še niso bili priča. Na srečo so uspeli v veliki večini te dvige prenesti tudi v cene končnih izdelkov, je zapisal v letnem poročilu za leto 2021. Rasti cen surovin se je konec lanskega leta pridružila še rast cen električne energije.

Za letos so si v družbi zastavili načrt vrednostno povečati prodajo za 16 odstotkov. Načrtujejo za 7,1 milijona evrov investicij, potem ko so lani za te namene porabili 4,3 milijona evrov. Glavne razvojne aktivnosti so izvajali predvsem na področju smol za lakarsko, gumarsko, papirno in lesno industrijo, veliko časa so namenili tudi razvoju amino smol iz obnovljivih surovinskih virov in biorazgradljivih amino smol. Aktivirali so tudi nov pilotno-demonstracijski center.

Melamin je dvotretjinski lastnik družbe SmartMelamine, ki ga je leta 2015 ustanovil skupaj s nemško družbo Ostthüringische Materialprüfgesellschaft für Textill und Kunststoffe. Tudi ta ima sedež v Kočevju, njena dejavnost pa je proizvodnja melaminskih flisov. Gre za vrhunske materiale, ki so obstojni pri zelo visokih temperaturah, niso termoplastični oz. se ne krčijo, ne talijo in ne topijo.

Kemijska industrija je v Sloveniji eden od glavnih stebrov predelovalnih dejavnosti, tako v pogledu zagotavljanja delovnih mest, velikosti ustvarjenih prihodkov, dobička in dodane vrednosti kot tudi z dejstvom, da veliko drugih dejavnosti oskrbuje z osnovnimi vhodnimi materiali. Skoraj dve petini prihodkov kemijske industrije ustvari farmacevtska industrija, sledita proizvodnja kemikalij in kemičnih izdelkov ter plastičarska industrija.