Drama v hrvaškem vrtcu

Dete se je pri kosilu začelo dušiti, njegovo življenje je viselo na nitki

R.T.
7. 4. 2022, 21.38
Posodobljeno: 7. 4. 2022, 21.41
Deli članek:

Reševanje leto in pol starega otroka v enem od zagrebških vrtcev je bilo sprva neuspešno. Življenje so mu rešili šele v bolnišnici.

KBC Zagreb
Pediatrična klinika Rebro.

V zagrebški bolnišnici KBC so pred tednom dni obravnavali leto in pol starega dečka, ki se je zadušil z zrnom ene od stročnic, poroča hrvaški Jutarnji list. Natančnejših pojasnil, katera vrsta stročnice je zašla v malčkov sapnik, zdravniki niso pojasnili, a je bil razplet na koncu srečen. Zdravniki so mu po triurnem posegu uspeli rešiti življenje, deček pa se je pred dvema dnevoma že vrnil domov.

Deček se je dušiti začel med kosilom v vrtcu, ko mu je zrno zašlo v desni bronhij. Po poročanju časnika se je nemudoma začela bitka s časom. Vzgojiteljice so poskušale z udarci po hrbtu in Heimlichovim prijemom, a so bile neuspešne. Reševalci so ga nato prepeljali v bolnišnico, kjer mu je življenje reševala kar 15 glava ekipa zdravnikov, medicinskih sester in tehnikov. Kot je priznal pediater Filip Rubić, je bilo »precej dramatično.« Pojasnil je, da je lažje odstraniti kakšen kamenček ali drug predmet, saj se organska snov v telesu zmehča in lahko razpade na več kosov. Rubić je sicer dejal, da je bil deček skozi celoten triurni poseg pod narkozo. »V takih trenutkih so ključne sekunde in uigrana ekipa strokovnjakov. Veseli smo, da je imel ta težek primer srečen zaključek in da se je deček družini vrnil popolnoma zdrav,« je še povedal pediater.