Potoška gora v plamenih

FOTO: Razmere še vedno zelo kritične! Vžigajo se nova območja, dodatno težavo predstavlja veter

S.R./G.G.
29. 3. 2022, 13.51
Posodobljeno: 30. 3. 2022, 06.00
Deli članek:

Gasilci se še naprej borijo s požarom na pobočju Potoške gore Po navedbah pristojnih bo nujna tudi pomoč dežja. Hrvaško letalo vodo zajema iz Bohinjskega jezera.

Bobo
Dobrodošla pomoč hrvaškega letala, ki pomaga pri gašenju.

Gozdni požar, ki je v ponedeljek popoldne izbruhnil na pobočju Potoške gore v občini Preddvor, še vedno divja. Kot so že zjutraj pojasnili v civilni zaščiti, gašenje močno otežuje veter, pri čemer gorijo suhe smreke, teren pa je strm in težaven. Med gašenjem so se poškodovali tudi trije gasilci, požar pa je uničil več počitniških objektov, a doslej na srečo ni ogrozil vasi Potoče. Tudi danes je na terenu veliko število gasilcev, ki jim pomagajo tudi helikopterji. Po jutranjih navedbah vodje intervencije Andraža Šifrerja bo požar brez pomoči dežja zelo težko pogasiti, popoldne pa je dodal, da požar še vedno divja v polnem obsegu. Po nestrokovnih ocenah  je zajel že od okoli 600 do 700 hektarjev.

Svet24
Canadair

Od 17. ure pri krotenju ognja pomaga tudi hrvaško letalo za gašenje požarov iz zraka. Vodo bo zajemalo iz Zbiljskega jezera, se je glasilo prvotno sporočilo, a se je izkazalo, da je bolj primerno, da letalo poleti do Bohinja in vodo zajema iz Bohinjskega jezera, kjer lahko na večjem jezeru tudi varno pristane.

Trenutne razmere Šifrer ocenjuje kot "še vedno zelo kritične," saj se požar hitro širi. Požar je namreč izbruhnil tudi v podrasti oz. pod zemljo in tako se ves čas vžigajo nova območja. Dodatna težava je veter, ki se nad Preddvorom krepi in stalno spreminja smer. "Do obilnega deževja požara ne bomo uspeli pogasiti," je ocenil Šifrer.

STA
Helikopterji vodo zajemajo iz bližnjega jezera Črnava.

Tli pod zemljo, po pobočju padajo drevesa, skale

Kot je na novinarski konferenci pojasnil pilot Slovenske vojske Matija Zupančič, je slovenska vojska letos gasila že sedem podobnih požarov v naravi, do včeraj pa so za potrebe gašenja opravili že več kot 40 ur letenja in odvrgli približno 400.000 litrov vode. Požar jim je po njegovih navedbah s skupnimi močmi uspelo omejiti, k čemur je veliko prispevalo tudi dejstvo, da se v bližini nahaja jezero Črnava.

Šifrer je nato na novinarski konferenci ob 13. uri pojasnil, da se je požar izredno hitro širil po pobočju navzgor, trenutno pa se z njim spopada približno 100 gasilcev, ki bodo morali aktivnosti zaradi zelo nevarnega terena ponoči zmanjšati. Po pobočju namreč padajo kamenje, drevesa in štori. Potrdil je, da se je nekaj gasilcev poškodovalo, a gre na srečo za lažje poškodbe. Poškodovanih je tudi nekaj vozil, po pobočju namreč padajo tudi večje skale. Teren je sicer nedostopen, strm in suh, zato je intenziteta še vedno velika, posledično pa je zelo težko oceniti, kako dolgo bo požar še aktiven. Ker tli pod zemljo in občasno zagori na območju, kjer je bilo že pogašeno, je potrebna tudi večja količina vode, dejansko bo potreben dež, »druge rešitve pač tukaj ne bo.«

Po navedbah župana občine Preddvor in člana občinskega štaba civilne zaščite Roka Robleka jim je do včerajšnje noči uspelo zamejiti zahodni razvoj požara. Tudi Roblek je poudaril, da gre za izjemno »nedostopen teritorij,« ki ga logistično povezuje samo ena gozdna cesta, na kateri je »nezmožno srečevanje,« zaradi česar je močno otežena oskrba z vodo. Težave jim povzroča vzgonski veter. Pohvalil je odziv lokalnega prebivalstva, ki prostovoljcem in ostalim, ki se borijo z zublji, nudi moralno podporo ter jim pomaga s »hrano, kavo in drobnimi trenutki.« Poudaril je, da bila ob gašenju ključna stvar zavarovati vas Potoče ter preprečiti še večjo gmotno škodo, ki bo že tako ogromna, in tudi morebitne neljube tragične posledice. Po navedbah Robleka jih čaka še dan ali dva boja, potem pa upajo, da jim »pomoč iz zraka poleg helikopterjev slovenske vojske pošlje še dež.«

STA
Gašenje obsežnega požara na pobočju Potoške gore.

Vzrok še preiskujejo

Civilna zaščita Mestne občine Kranj, Gasilsko reševalna služba Kranj in Policijska uprava Kranj pozivajo ljudi, naj se do preklica ne zadržujejo na območju med Hidroelektrarno Mavčiče in Savskim otokom v Kranju, prav tako ne na območju Potoč in jezera v Preddvoru, kjer poteka intervencija Gasilsko reševalne službe Kranj s številnimi prostovoljnimi gasilskimi društvi in Slovensko vojsko, so sporočili s kranjske občine.

Roblek je še pojasnil, da vzrok požara še ni znan, a da se je glede na posnetke vse skupaj začelo z lokaliziranim požarom nekaj sto metrov nad vasjo, kjer po navedbah domačinov ni niti cest niti poti. Kar zadeva materialno škodo, je dejal, da je škoda zaradi pogorelih vikendov v primerjavi s škodo, ki je nastala na lesni zalogi, »zanemarljiva.« Zagorelo je namreč na območju v velikosti 500 do 700 hektarjev, škoda na lesni zalogi pa je posledično »lahko milijonska.« Ob tem bo težave v vasi povzročala tudi erozija. Gozdovi so sicer v zasebni lasti, je še pojasnil.

Da okoliščine kažejo, da je zagorelo tik nad vasjo, je potrdil tudi tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Dodal je, da še vedno iščejo morebitne priče začetnega požara. Vse, ki so začetni požar opazili, je zato pozval, naj pokličejo na policijsko postajo Kranj, interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Tudi Kos je potrdil, da je nastala velika materialna škoda, a da bo podrobnejša preiskava možna šele, ko bodo to dopuščale razmere. O samih ugotovitvah bodo obvestili tudi pristojno državno tožilstvo. Kos je ob tem pohodnike pozval, naj se območju v prihodnjih dneh »absolutno izogibajo, ker je na območju še vedno zelo visoka vročina. Dokler se požari ne pogasijo, dokler ne bo dežja, je izredno nevarno ne samo zaradi požara, ampak tudi drevja in krušenja skal.«

STA
Gašenje obsežnega požara na pobočju Potoške gore.