Idejo podpira tudi Lavrov

Se bodo mirovna pogajanja med Rusi in Ukrajinci odvijala v Beogradu?

L.J./STA
29. 3. 2022, 12.26
Posodobljeno: 29. 3. 2022, 12.43
Deli članek:

Srbija ponuja Beograd kot mesto za mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino.

STA
Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki ga naslednjo nedeljo čakajo predsedniške volitve, je med gostovanjem na srbski televiziji Happy v ponedeljek razkril, da je Rusiji in Ukrajini kot mesto za mirovna pogajanja ponudil Beograd.

Že včeraj je Beograd kot možno mesto za nadaljevanje mirovnih pogajanj omenjal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

"Želimo si, da bi čim prej prišlo do mira. Če nekdo misli, da je Beograd dobro mesto za to, bomo srečni, da ga ponudimo našim prijateljem iz Ukrajine pa tudi iz Rusije," je o srbski prestolnici kot o mestu za mirovna pogajanja dejal Vučić.

Ruski zunanji minister Segej Lavrov po njegovih besedah ni rekel, da bo Beograd mesto za mirovna poganja, ampak da bi bilo dobro mesto za to. Mirovna pogajanja med državama se sicer danes nadaljujejo v Istanbulu.

"Če se bodo želeli pogajati v Beogradu, nas ne bodo motili. Večkrat sem govoril z Lavrovom in on vse dobro razume," je še dejal Vučić. Dodal je, da je govoril tudi z ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocan-Harčenkom in ukrajinskim veleposlanikom Oleksandrom Aleksandrovičem.

Srbija je gospodarsko in vojaško tesno povezana z Rusijo, prav tako pa Srbi z Rusi delijo nestrinjanje s politikami zveze Nato. A od pričetka ruske invazije na Ukrajino se je Vučić nekoliko oddaljil od Putina. V začetku marca je Srbija podprla resolucijo Organizacije Združenih narodov, v kateri so države članice obsodile rusko invazijo in pozvale Rusijo, naj iz Ukrajine nemudoma odstrani vse svoje vojaške sile. Srbija sicer ni uvedla sankcij proti Rusiji in je ostala edina država v Evropi, ki svojega zračnega prostora ni zaprla za ruska letala. Z gostovanjem mirovnih pogajanj v Beogradu bi Srbija pokazala, da lahko uspešno navigira med zahodno in rusko stranjo.