Gašenje otežuje veter, nujna pomoč dežja

FOTO: Potoška gora v plamenih, v obsežnem požaru poškodovani trije gasilci, dim se širi proti naselju

S.R.
29. 3. 2022, 06.08
Posodobljeno: 29. 3. 2022, 13.17
Deli članek:

Gorenjski gasilci se še naprej borijo z obsežnim požarom, ki je včeraj izbruhnil na težko dostopnem pobočju Potoške gore. Po zadnjih podatkih gašenje močno otežuje veter, evakuacija prebivalcev naselja Potoče pa zaenkrat ni bila potrebna.

Gasilci Kranj-Primskovo
Požarišče na Potoški gori.

Kot smo že poročali, je včeraj zagorelo v gozdu nad naseljem Potoče v občini Preddvor, zaradi česar je na kraju posredovalo kar 40 gasilskih društev oziroma skupno več kot 250 gasilcev. Pri gašenju sta jim pomagala helikopterja slovenske vojske, ki se jim je pridružil še policijski helikopter, s katerim so izvajali pregled terena. Požar se je razširil tudi na območje z vikendi, ogrozil pa je tudi tamkajšnja naselja. 

Tatjana Uršič
Obsežen požar na Potoški gori.

Vodja intervencije Andraž Šifrer je že zvečer potrdil, da je zagorelo nekaj počitniških objektov, pristojni pa so prebivalce pozvali, naj se izogibajo priljubljenih pohodniških poti na Sveti Jakob nad Preddvorom in izletniško točko Baba. Hkrati so domačine pozvali, naj se ne zadržujejo na prostem in naj zapirajo okna. Šifrer je včeraj hkrati predvidel, da se bo gašenje požara zavleklo tudi v torek.

Tatjana Uršič
Obsežen požar na Potoški gori.

Potrebujejo pomoč dežja

Pri Upravi za zaščito in reševanje so medtem navedli, da sta helikopterja do mraka opravila skupno 50 preletov in nanj odvrgla skupno 50.000 litrov vode, požar pa je po zadnjih podatkih obsegal že 500 hektarjev. Pojasnili so še, da si je eden od gasilcev v intervenciji poškodoval nogo, in potrdili, da je zagorelo več vikendov. Kot so zjutraj poročali na Val202, evakuacija prebivalcev naselja Potoče za zdaj ni bila potrebna, a gašenje požara močno otežuje tudi veter. Šifrer je danes zjutraj potrdil, da požar še vedno divja in da je poškodovanih več počitniških objektov. Poudaril je še, da gre za strm in težko dostopen teren in da bo požar brez pomoči dežja težko pogasiti. Na območju je po njegovih besedah veliko suhe smreke, zato se požar hitro širi na vse smeri. 

Poškodovani trije gasilci

Da v okolici Preddvora še vedno gori, so zjutraj potrdili tudi kranjski policisti, ki so navedli, da je trenutno večje žarišče na območju izletniške točke in pobočja hriba Baba. Požar se še naprej širi, a je lokacijsko še vedno nad naseljem, zato stanovanjski objekti trenutno niso ogroženi, evakuacija pa zaenkrat ni bila potrebna, je pojasnil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Po navedbah Kosa si bodo v gašenju tudi danes pomagali s helikopterji slovenske vojske. V gašenju so se sicer poškodovali trije gasilci, ki so jih skupaj z drugimi gasilci reševali gorski reševalci. Dva od njih sta utrpela lažje poškodbe, pri enem pa se stopnja poškodbe spodnje okončine še ugotavlja. Dostop na območje je zaradi intervencije še naprej prepovedan. Prebivalci naj še naprej zapirajo okna in naj se izogibajo vdihavanju dima, je še poudaril Kos, ki je pozneje dodal, da se na območju nahaja velika količina dima, ki se širi proti naselju.

Iz Civilne zaščite Preddvor so malo pred 10. uro sporočili, da požar še ni omejen ter da je v jutranjih urah nočno ekipo gasilcev zamenjala nova, pripravljajo pa še eno ekipo. Pojasnili so še, da bodo požar tekom dneva predvidoma gasili kar s tremi helikopterji. Gašenje sicer še vedno otežuje veter. "Upajmo, da nam požar danes uspe zajeziti in pogasiti!" so zaključili.