temeljna ustavna pravica

Hupanje v vozilu na protestu ne prispeva k širjenju bolezni

S.S.
21. 3. 2022, 16.14
Deli članek:

Situacija po mnenju sodišča primerljiva s poročnim slavjem.

Sašo Švigelj
Fotografija je arhivska.

Nova zmaga pravne mreže za varstvo demokracije. Okrajno sodišče v Ljubljani je ugodilo zahtevi za sodno varstvo in ustavilo postopek proti protestnici Sanji Fidler, ki je v znak protesta trobila v bližini vladne palače. 

Policija jo je oglobila po 70. členu zakona o pravilih cestnega prometa, ki veleva, da sme voznik zvočne in svetlobne opozorilne znake uporabiti le, kadar je ogrožen sam ali kdo drug, in pri prehitevanju zunaj naselja.

Sodišče je pri odločitvi upoštevalo, da sta pravici do svobode izražanja in svoboda zbiranja ter združevanja temeljni ustavni pravici, ki ju je mogoče izraziti tudi s trobljenjem v avtomobilu. Ob tem je sodišče izpostavilo, da je treba v tem primeru upoštevati, da je protestnica vozila v organizirani koloni vozil, pri čemer so tudi ostali vozniki hupali proti vladnim rabotam.

Zato je bilo preostalim udeležencem prometa znano, da vozniki s hupanjem niso opozarjali na nevarnost v prometu, temveč je šlo za obliko protesta. Sodišče je tudi opozorilo, da je situacija po intenzivnosti in jakosti primerljiva s poročnim slavjem, ki ni nikoli sankcionirano.