Goljufija na obali

Kako skupno ceno z 230.000 znižati na 5000 evrov? Odgovor poznajo primorski lopovi ...

S.R./STA
8. 12. 2021, 16.37
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 16.44
Deli članek:

S spretnimi manevri so ogoljufali lastnega delodajalca. Osumljeni so znižali cene okoli 1500 artiklom in jih prodali za bistveno nižje cene.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Koprski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj goljufije in izneverjenja konec novembra ovadili šest oseb. Gre za redno zaposlene in študente v obalni poslovalnici gospodarske družbe, ki se ukvarja s spletno prodajo. Nepravilnosti so sicer v okviru notranje kontrole zaznali v družbi sami, kjer so nato goljufijo zaposlenih prijavili policiji.

Preklicm na zalogo in nato popusti

Preiskava je pokazala, da so ovadeni tako pod svojimi kot lažnimi imeni oziroma tudi v imenu tretjih oseb od maja 2018 do julija 2020 v spletni trgovini oddajali naročila za različne artikle za osebni prevzem v obalni poslovalnici družbe, kjer so bili zaposleni.

Za kaznivo dejanje goljufije je zagrožena kazen zapora do treh let, za kaznivo dejanje izneverjenja pa kazen zapora do treh let, so spomnili na policiji.

Osumljenci naročenih artiklov po prispetju v poslovalnico namenoma niso prevzeli, temveč so naročila preklicali z nedovoljenim vnašanjem podatkov v informacijski sistem družbe. Artiklov nato niso vrnili v centralno skladišče družbe, pač pa so jih z nadaljnjim posegom oz. vnašanjem podatkov v informacijski sistem brez soglasja nadrejenih prenesli na zalogo poslovalnice. Ob tem so artiklom, prav tako brez soglasja nadrejenih, neupravičeno dali popuste v višini od 50 do 99,97 odstotka.

V obravnavanem obdobju so tako znižali cene približno 1500 artiklom in jih prodali skupno le za dobrih 5000 evrov, čeprav so redne cene teh artiklov znašale skupaj skoraj 230.000 evrov. S tem so oškodovali gospodarsko družbo, za katero so opravljali storitve.