rabdomioliza

FOTO: V središču Dunaja obležal fijakarski konj

R.T.
15. 11. 2021, 18.46
Posodobljeno: 15. 11. 2021, 18.49
Deli članek:

Avstrijski zagovorniki pravic živali že dlje časa pozivajo k prepovedi uporabe fijakarskih konjev po vsej državi.

Facebook/VGT Austria
Kobila je obležala, a naj bi že okrevala.

Tema se je danes znova zavihtela na nalovnice avstrijskih medijev, ko je v jutranjih urah pred znamenito Štefanovo katedralo v središču Dunaja obležal konj enega dunajskih fijakarjev. Onemoglo kobilo so s ceste dvignili z žerjavom in ga prepeljali na veterinarsko kliniko.

»To prelaganje odgovornosti se mora končati, gre za življenja teh živali,« so zapisali v dunajski organizaciji za zaščito živali VgT. Kot poroča tabloid KronenZeitung, gre že za tretji podoben incident letos, po navedbah dunajskega varuha pravic živali pa sta bila prva dva primera najverjetneje posledica tako imenovanega sindroma rabdomiolize, ki najpogosteje nastane zaradi prevelikega napora. Gre za bolezen mišic, ki se pogosto pojavi po dolgotrajnejšem obdobju počitka, ko je konj nenadoma podvržen večjemu naporu. Spremljajo jo tudi hude bolečine v mišicah, žival pa potrebuje čimprejšnje zdravljenje.

Enako se je najverjetneje danes zjutraj zgodilo s kobilo Ayana. Kot je popoldne pojasnil njen lastnik Wolfgang Fasching, Ayana že okreva. Sam pravi, da je njegova kobila žrtev protikoronskih ukrepov, saj da imajo zaradi pomanjkanja turistov premalo dela. »Čeprav se živali gibajo, jih ne uporabljamo kot fijakarske konje, kar lahko privede do tragičnih dogodkov,« je dejal.