Protest

FOTO: Policisti v Domžalah varovali šolo pred starši, ravnatelj pojasnjuje ...

M.M.
15. 11. 2021, 17.34
Posodobljeno: 16. 11. 2021, 05.48
Deli članek:

Pred Osnovno šolo Domžale so v ponedeljek zjutraj zaradi nenapovedanega protesta, ki so se ga udeležili nekateri starši osnovnošolcev, stali domžalski policisti.

Facebook/Liza Beta
Policisti pred šolo.

Danes so se nekateri starši osnovnošolcev udeležili protesta, saj se ne strinjajo z vladnim odlokom o samotestiranju otrok, ki stopi v veljavo v sredo. Ravnatelja Osnovne šole Domžale Uroša Govca so občani Domžal včeraj obvestili, da se lahko zaradi nestrinjanja z vladnimi odloki na šoli zgodi organiziran protest staršev. Zato je na protest preventivno obvestil policiste ter prosil za pripravljenost in pozornost v okolici šole, če bo do protesta res prišlo. In do protesta je prišlo. ''Jaz o samem protestu uradno s strani organizatorja nisem bil obveščen in sem zato preventivno obvestil policijo, da bi bili v pripravljenosti, če bi protest prešel v kakršnokoli nasilje,'' nam je pojasnil Govc.

Ob 8.40 zjutraj je skupina 20 staršev prišla do vhoda šole in prišlo je tudi šest policistov, ki so stopili pred šolo. Skupina staršev je zahtevala srečanje z ravnateljem, a jim je sporočil, da se z njimi izven šole ne namerava pogovarjati, saj je ocenil, kakšna bi lahko bila komunikacija, zato jim je predlagal, da sprejme njihovega predstavnika v svoji pisarni. ''Oni na to niso pristali, kajti želeli so, da jih v mojo pisarno pride več, da bi pogovor snemali. Jaz pa seveda na snemanje nisem pristal,'' nam je še povedal ravnatelj Govc. Po slabi uri so se protestniki razšli. Protest je potekal mirno in policisti niso posredovali.

Je pa ravnatelj v zadnjih dneh dobival več elektronskih sporočil od staršev, ki danes niso uspeli priti na protest ob tej uri. ''Smo ena večjih šol, saj imamo 924 učenk in učencev. Danes je bilo pred šolo 20 staršev in zato sklepam, da je to manjšina. Vse starše naše šole sem pred dnevi obvestil, da šole niso primeren prostor za protestiranje v zvezi z nestrinjanji z odlokom. To je bilo tudi izrečeno v skupni izjavi Združenja ravnateljev Slovenije. In naj se v zvezi s tem obrnejo na odločevalce, saj smo šole le izvrševalci vsega tega.''

Ravnatelji imajo sklican še en sestanek z ministrico. ''Upam, da se bodo z njihove strani stvari zrahljale v zvezi s samotestiranjem učencev. Če se ne bodo, pa od srede naprej, ko odlok stopi v veljavo, pričakujem tudi stopnjevanje pritiska staršev in ne izključujem ponovitev današnjega protesta tudi v sredo,'' je zaključil Govc.