Vlada Janeza Janše se z vladanjem brez večine v državnem zboru postavlja v izjemno nehvaležen položaj – epidemijo novega koronavirusa mora upravljati z vladnimi odloki. Ti v nekaterih točkah niso skladni z ustavo oziroma z njo ni skladna zakonodaja, za katero ustava pravi, da podrobneje ureja to področje. V nekaj točkah je z ustavo neskladen zakon o nalezljivih boleznih. Ampak ali to pomeni, da lahko odloke kar kršimo?

Ne, pojasnjuje odvetnik Blaž Kovačič Mlinar. »Odloki vlade načeloma veljajo, dokler jih na primer ne nadomesti nov odlok ali poteče določen čas (če je ta rok določen v samem odloku). Kot za vse druge pravne akte pa velja, da je odlok veljaven, če je sprejet po predpisanem postopku,« odgovarja.

Odlok zavezuje, dokler ga ne razveljavi sodišče

Mlinar Kovačič razlaga, da odloki zavezujejo, dokler jih ne razveljavi denimo ustavno sodišče. »Seveda pa mora tisti, ki tak akt sprejema, vnaprej preučiti, ali je njegova vsebina v skladu z ustavo. Zato ima na primer Vlada RS tudi svojo službo za zakonodajo,« kritično doda.

Moč zakonov in odlokov seveda ni absolutna, saj je nemogoče ujeti in kaznovati vse kršilce. Preudaren zakonodajelec zato pravila piše v skladu s tem, kar je mogoče in življenjsko – ozira se na to, da so pravila napisana na način, da jih bodo ljudje lahko in hote upoštevali.

Ustavno sodišče zadržalo pogoj PC

Ustavno sodišče je v vladni odlok najkoreniteje poseglo konec septembra, ko je začasno zadržalo izvajanje določb odloka, ki je v državno upravo uvajalo pogoj PC. Ministrstvo za javno upravo, ki je spisalo odlok, je namreč za zaposlene v ožji državni upravi izločilo pogoj testiranja in ohranilo le pogoja prebolelosti in cepljenosti. Ustavno sodišče je zavrnilo navedbe vlade, da bi bilo delovanje državne uprave tako ogroženo, da je treba določiti strožji pogoj za opravljanje dela.

Kršitev napovedali poštarji

Sindikat poštnih delavcev je prejšnji teden razkril, da poštarji v praksi odklanjajo in kršijo odlok vlade, ki od njih zahteva, naj ob vročanju priporočenih in paketnih pošiljk preverjajo pogoj PCT. Kršijo ga, ker to podaljšuje njihov delovni čas do nerazumnih ur. Pri tem so vlado kritizirali, da ni razglasila epidemije, zato paketov in pošiljk ne morejo in ne smejo vročati brezstično. S stališči sindikata se strinja uprava pošte, ki pojasnjuje, da pristojne že dalj časa opozarjajo, naj za njihovo dejavnost uvede drugačne rešitve.