več kot milijon škatlic

Zoper tihotapce cigaret začeli postopek na celjskem sodišču

B.K./STA
25. 10. 2021, 11.45
Posodobljeno: 25. 10. 2021, 11.47
Deli članek:

Z ruskimi cigareti so preplavili slovenski trg.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na celjskem sodišču se je začelo sojenje domnevnim članom mednarodne kriminalne združbe iz Celja, ki naj bi iz Litve in Rusije pretihotapila več kot milijon škatlic cigaret. Na naroku so Slavko Djaković, njegov sin Rok ter Milan Rkman zavrnili očitke iz obtožnice, četrti obdolženi Tomaž Potočnik pa se o krivdi še ni izrekel, danes poroča časnik Dnevnik.

Kriminalisti so hudodelsko tihotapsko združbo začeli spremljati septembra 2019. V preiskavi pa so ugotovili, da so njeni člani v sodelovanju s sostorilci iz Litve organizirali tihotapljenje cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije v EU, piše v obtožnici.

S tovornimi ladjami so jih pripeljali do pristanišč v Belgiji in na Nizozemskem, kjer so jih prevzeli slovenski prevozniki in jih prepeljali v Slovenijo. V ta namen je četverica obdolženih ustanovila štiri ilegalna podjetja in organizirala prekladanje tovora, z izpolnjevanjem nove tovorne dokumentacije pa so prikrili dejanski izvor blaga, navaja obtožnica. Cigarete, skrite med drug tovor, so pretihotapili tudi v Veliko Britanijo.

Zaključno akcijo s hišnimi preiskavami so celjski kriminalisti in policisti izvedli oktobra lani v sodelovanju z generalno policijsko upravo in ob usmeritvah specializiranega državnega tožilstva. Prvoobtoženemu Djakoviću so v hišni preiskavi zaradi očitnega nesorazmerja med obsegom premoženja in njegovimi dohodki zavarovali za okoli 100.000 evrov premoženja, navaja časnik.

V času preiskave so kriminalisti opravili pet večjih zasegov cigaret. Leta 2019 so na mejnem prehodu med Ukrajino in Madžarsko odkrili 74.713 škatlic cigaret, na mejnem prehodu Dunkerque v Franciji 1277, na mejnem prehodu Dover v Veliki Britaniji pa 3,2 milijona zavojčkov. Kar 3,5 milijona škatlic cigaret so aprila lani prestregli in zasegli tudi v Rusiji.

Kot so lani povedali na Policijski upravi Celje, je bilo med preiskavo ugotovljeno, da bi tržna vrednost zaseženih tobačnih izdelkov pri prodaji na ilegalnem tržišču Velike Britanije znašala okoli šest milijonov evrov.

Za namen učinkovitejšega zbiranja dokaznih dejstev o kaznivem dejanju je bila ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, ki so jo sestavljali specializirano državno tožilstvo, Finančna uprava RS, Urad za preprečevanje pranja denarja in policija.

V preiskavi je na podlagi evropskih preiskovalnih nalogov potekalo intenzivno mednarodno sodelovanje z varnostnimi organi Velike Britanije, Litve, Francije, Madžarske ter Eurojustom in Europolom.

Začetek sojenja so po navedbah Dnevnika zaznamovali proceduralni zapleti, zlasti v luči izpolnjevanja pogoja PCT za vse obdolžene.