celje

Sodni zapisnikar obtožen izdaje zaupnih podatkov kriminalnim združbam

R.T./STA
15. 9. 2021, 11.28
Posodobljeno: 15. 9. 2021, 11.31
Deli članek:

Celjsko tožilstvo je zoper nekdanjega zapisnikarja celjskega sodišča vložilo obtožnico zaradi izdaje podatkov.

STA
Celjsko sodišče

Celjsko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper zdaj že nekdanjega zaposlenega na tamkajšnjem okrožnem sodišču, ki naj bi dalj časa izdajal zaupne podatke članom kriminalnih družb. Bremenijo ga izdaje tajnih podatkov, poroča današnji Večer. Sodili mu bodo na mariborskem okrožnem sodišču.

Obdolženi Vojko Tadina je bil od leta 2018 zaposlen na preiskovalnem oddelku za kazensko pravo. Kot je aprila po hišnih preiskavah poročal Večer, je imel dostop do podatkov o odredbah za hišne preiskave ter o odredbah o izvajanju posebnih prikritih ukrepov zoper osumljene, kot so tajno prisluškovanje telefonom, tajno sledenje in drugo. Zaupne podatke pa naj bi izdajal kriminalnemu podzemlju v zameno za plačilo.

Ker je bil Tadina zaposlen na celjskem sodišču, mu ne bodo sodili v Celju, temveč na mariborskem okrožnem sodišču, še poroča Večer.

Do osem let zapora

Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. V primeru, ko je izdaje tajnih podatkov obtožen uslužbenec sodišča, je za tovrstno dejanje zagrožena kazen do osem let zapora.

Krivdo naj bi sporazumno priznal

Večer sicer navaja, da naj bi obtoženi že podpisal sporazum o priznanju krivde s tožilstvom. Kdaj bo mariborsko sodišče razpisalo predobravnavni narok, še ni jasno, se pa neuradno ve že to, da bo tja prišel s prostosti, saj je na Višjem sodišču v Mariboru dosegel, da so ga minuli petek izpustili iz pripora.

Po poročanju časnika naj bi nekdanjega zapisnikarja celjskega sodišča zaznali med obsežno kriminalistično preiskavo s področja preprodaje drog in nedovoljenega prehajanja državne meje. Po ugotovitvah iz preiskave naj bi podatke izdajal vsaj dve leti, sporočal pa je predvsem datume hišnih preiskav, še povzema Večer.