Goljufija

Avtomobil plačal preko spleta, ko je prišel do trgovca, ga ni bilo nikjer

B.K.
15. 9. 2021, 11.18
Deli članek:

Gorenjski policisti pozivajo k previdnosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gorenjski kriminalisti so obravnavali prijavo suma goljufije pri nakupu vozila. Šlo je za posel, ki je segal preko meja Slovenije, v katerem je slovenski kupec z domnevnim prodajalcem preko telefona sklenil nakup avtomobila, plačilo pa je opravil preko spleta. A ko je kupec prišel do trgovca, kjer naj bi se nahajalo kupljeno vozilo, tega ni bilo nikjer.

Vse kaže, da je šlo za goljufijo, v kateri je prodajalec prikazoval lažne okoliščine in tako kupca oškodoval za več kot deset tisoč evrov. Kriminalisti zdaj vodijo postopek.

S Policijske uprave Kranj pozivajo vse potencialne kupce avtomobilov, ki bi tega kupili preko spleta, naj bodo pri tem previdni. Posebej je potrebno paziti v primerih, če nam blago preko spleta ponujajo po neprimerno nižji ceni od cene primerljivega blaga na trgu; če se plačilo za naročeno blago izvršuje v tujino, finančni transfer pa poteka po sistemu Western Union, kjer je mogoče skriti identiteto prejemnika denarja; če je obvezno zahtevano vnaprejšnje plačilo, kot razlogi za to pa so običajno navedeni stroški transakcije, administracije ipd.; in če so okoliščine posla kakorkoli sumljive.