Brutalni ropi župnikov

Naporen dan se je za Milenka Hudorovca končal z obsodbo

Robert Marin
14. 9. 2021, 09.25
Posodobljeno: 14. 9. 2021, 09.29
Deli članek:

Milenko Hudorovac je moral včeraj dvakrat na ljubljansko okrožno sodišče. Zjutraj se je nadaljevalo sojenje za januarski rop župnišča v Rovtah pri Logatcu, popoldne pa se je končalo sojenje za rop župnika Slavka Judeža v Višnji Gori lani pred božičem. Kazen: tri leta zapora.

Novice Svet24
Ekipa, obtožena ropa župnika Ivana Petriča iz Rovt pri Logatcu. V sredini Milenko Hudorovac, ki očitkov edini ne priznava. Za rop župnika Judeža iz Višnje Gore je bil včeraj nepravnomočno obsojen na tri leta zapora.

Župnika Slavka Judeža je 24. decembra lani okoli ene ure ponoči zbudil alarm. Odšel je v predsobo, ko ga je eden od roparjev udaril po glavi ter mu vzel mobilni telefon, s katerim je nameraval poklicati na pomoč. Eden je župnika pazil, druga dva pa sta premetavala prostore. Iz denarnice so mu vzeli 270 evrov, iz škatle v predalu pa 1500 hrvaških kun. Ves čas so mu grozili, da ga bodo ugrabili in odpeljali v Srbijo, zaradi česar je z roparji sodeloval, iz strahu pa tudi molil, beremo v obtožnici.

Oškodovanec se je po odhodu roparjev rešil sam in poklical na pomoč. Ugotovil pa je tudi, da so mu vzeli še slušalko stacionarnega telefona znamke Panasonic, ki je v lasti župnije in je vredna približno 50 evrov, dve ročni uri znamke Edox, vsaka je vredna približno 300 evrov, moške športne copate znamke Adidas iz 80. let prejšnjega stoletja, vredne 100 evrov, ter dvojne moške pohodne čevlje znamke Alpina, vredne približno 10 evrov. Skupno so Judeža oškodovali za 2109 evrov. Škodo so roparji povzročili tudi z vlomom in rovarjenjem po župnišču, in sicer za približno 1600 evrov. Judež pa je v premoženjskopravnem zahtevku od obtoženih zahteval tudi 3000 evrov za nematerialno škodo. Od ropa dalje ima namreč težave s spanjem, strah ga je biti sam v župnišču, potrebuje pomoč psihiatrov.

Najprej priznal, potem obrnil ploščo

Hudorovac je očitke najprej priznal, potem pa presenetil z zagovorom, da ga sploh ni bilo na kraju zločina, saj naj bi se takrat drogiral s prijateljema; a sodnika Bernarda Tajnška ni prepričal. Družbo Milenku Hudorovcu je na zatožni klopi delal Samo Brajdič, ki je krivdo že priznal in bil za rop obsojen na leto in devet mesecev oziroma zaradi nekaterih starih grehov na enotno kazen tri leta zapora. Včeraj bi moral Brajdič nastopiti kot priča, a je izkoristil tako imenovano pravno dobroto in se pričanju izognil, ker je v zvezi z obtoženčevo sestro. Tretji ropar, ki je v obtožnici nastopal kot neznani storilec, pa je menda tudi že znan in je menda nastopal tudi pri ropu župnika Petriča iz Rovt, v tej zgodbi pa mu bodo sodili posebej.

Zaigral je na karto mamil in neprištevnosti

Včeraj se je proces za Hudorovca končal z obsodbo na tri leta zapora oziroma ga je zaradi neke starejše kriminalne zgodbe doletela enotna kazen tri leta in tri mesece zapora, oproščen pa je bil plačila stroškov postopka. Župniku bo sicer moral povrniti svoj delež nastale materialne škode, prav tako župnišču, za nastalo nematerialno škodo pa je sodnik Judeža poslal na pot pravde. Hudorovac se je brez uspeha zagovarjal v smeri neprištevnosti, češ, da je takrat za normalno funkcioniranje nujno potreboval kakršnokoli drogo, medtem ko se danes odvisnosti odvaja. Sodišče mu je kot oteževalno okoliščino štelo predkaznovanost (31 pravnomočnih obsodb) in t. i. istovrstnost prizadete dobrine, ki so župniki. V dobro pri odmeri kazni pa je senat Hudorovcu štel, da ima pet nepreskrbljenih otrok in da nastala škoda ni tako velika, kot bi v cerkvi lahko bila.

Mačke je zamenjal za roparje

Že zjutraj pa je moral Hudorovac na sodnijo zaradi očitkov o januarskem ropu 72-letnega župnika Ivana Petriča iz Rovt pri Logatcu. Ukradli so mu tri kuverte z 12 tisoč evri in pet posrebrenih kovancev. Stanislav Mlakar, Stojan Kovačič, Darjan Hudorovac in Sandi Brezar so krivdo že priznali. Obsojeni so bili na približno dve leti zapora, oškodovancu bodo morali tudi poplačati 2500 evrov odškodnine, župniji pa 9500 evrov. Milenko Hudorovac medtem vztraja, da je nedolžen. Tudi v tem primeru so roparji župniku zvezali roke s pasom, noge pa s kravato, na kateri so preiskovalci našli biološko sled obtoženega. Petriču so zabičali, naj se še pol ure ne gane, prerezali telefonski kabel in se odpeljali.

Eden od vpletenih je moral večkrat lulat

Včeraj so pred sodnika Marka Justina pristopili policisti, ki so kritičnega dne obravnavali in ustavili peterico. Kot je pojasnil Andrej B., sta skolegom v patrulji prejela obvestilo o ropu v Rovtah, avto, srebrni renault thalia koprskih registrskih oznak, pa je bil opažen pri Brezovici, ko je zapeljal na avtocesto in v smeri Dolenjske. Policista sta zapeljala za njim, za ubežniki pa sta se podali še dve patrulji. Srebrna thalia je bila spet opažena v Višnji Gori, ustavili so jih na avtocestnem počivališču Dul pri Trebnjem. V avtu je bilo po besedah priče pet oseb, ki so jih po varnostnem pregledu identificirali ter na kraj poklicali kriminaliste.

Srebrnike naj bi mu podtaknili policisti

Postopek je potekal brez posebnosti, le eden je nekako izstopal. »Bil je zelo nemiren, večkrat je govoril, da mora na stranišče. Ostali so bili dosti mirni,« je dejal Andrej B., ni pa znal povedati, kdo bi to bil. Je pa v avtu opazil dve kapi z izrezom, pa tudi, da se je eden od vpletenih nekoliko upiral izstopu iz avta, kot da bi kaj skrival. Tudi v tem primeru se ni spomnil, kdo bi to lahko bil. Podobno so pripovedovali ostali zaslišani policisti. Kriminalisti so sicer ob pregledu vozila našli ukradeno gotovino, v torbici Hudorovca pa tudi srebrnike. »Še danes ne vem, kako je to prišlo v mojo torbico,« je zatrjeval v zagovoru, prepričan, da so mu jih nekako podtaknili.