lažna diploma

Dr. Oskar na zatožni klopi: Je predložil lažno diplomo?

Ana Cukijati, Primorske novice
16. 7. 2021, 18.15
Posodobljeno: 18. 7. 2021, 17.43
Deli članek:

Hrvatu na novogoriškem sodišču sodijo, ker naj bi pokojni Ajdovki Avi Curk predpisal jemanje zeliščnih pripravkov in izvajanje klistirjev. Za zdravljenje naj bi Ajdovka odštela 22.500 EUR.

Leo Caharija, primorske novice
Franjo Keleminović (levo) z odvetnikom Romanom Završkom

Novogoriško sodišče je za Franja Keleminovića, znanega tudi kot dr. Oskar, konec junija razpisalo predobravnavni narok v novi zadevi, v kateri mu tožilstvo očita preprečitev dokazovanja, ker naj bi v fazi preiskave za očitani kaznivi dejanji mazaštva in oderuštva predložil lažno diplomo ene od univerz v Odesi v Ukrajini. Tam ga namreč niso našli v evidenci nekdanjih študentov oziroma diplomantov.

Obtoženi upokojenec – na sodišču je dejal, da je po poklicu zdravnik, farmacevt in farmakolog – krivde ni priznal. Njegov zagovornik Roman Završek je sodišču predlagal, naj zadevi združi, a sodišče o tem še odločilo.

»Nisem je zdravil«

Vzporedno pa se je na novogoriškem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje zaradi mazaštva in oderuštva, na katerem Keleminović trdi, da je bila njegova naloga svetovanje o zdravi hrani, naravnih pripravkih za higieno, kopelih in klistirjih. Pod drobnogledom preiskovalcev se je leta 2015 znašel prav zaradi svojega početja, za katero je zahteval tudi plačilo.

Hrvatu na novogoriškem sodišču sodijo, ker naj bi pokojni Ajdovki Avi Curk, kot trdi tožilstvo, predpisal jemanje zeliščnih pripravkov, izvajanje klistirjev in podobno, kar pa je ni ohranilo pri življenju. Za zdravljenje naj bi odštela 22.500 evrov.

Iz njene zdravstvene dokumentacije izhaja, da je sredi julija leta 2013 izvedela za diagnozo raka želodca. Avgusta je dvakrat obiskala onkologa v ljubljanskem kliničnem centru, 8. septembra pa je umrla zaradi pljučne embolije. »Njena histološka slika pljuč je bila impresivna. Tumorske celice so namreč zamašile določene majhne žile pljuč, nekatere pa dekanalizirale. To redko vidimo. Ugotovili smo, da je šlo za ponavljajočo se embolijo pljuč,« je med drugim opisal zdravnik Mile Kovačević, tedaj specializant patologije, ki je opravil obdukcijo trupla pokojne.

Obtoženi trdi, da pokojni Ajdovki ni dal nobenih pripravkov. »Avo sem spoznal šele avgusta 2013, videl sem jo le nekajkrat. Svetoval sem ji, naj obišče onkologa, nisem je zdravil,« je povedal februarja, ko je sodišče v zadevi zasliševalo številne priče, med njimi izvedence, ljudi, ki so poznali obtoženega ali so bili njegovi pacienti, pa tudi njegovo ženo ter druge priče obrambe in tožilstva.

O nezakoniti zdravilski dejavnosti spet septembra

Državna tožilka Damijana Bandelj vztraja, da je kaznivi dejanji mazaštva in oderuštva leta 2013 storil iz koristoljubja. Nezakonito zdravilsko dejavnost naj bi brez ambulante po vsej Sloveniji opravljal več kot deset let. Ljudem je pomagal pri zdravljenju različnih oblik raka in drugih hujših bolezni.

Obtoženemu, ki je spomladi senatu napovedal, da se njegov zagovor razprostira na 200 straneh, je pred dnevi uspelo v skrajšani obliki skleniti svoj zagovor, a sojenje se s tem še ni končalo. Medtem ko je njegov odvetnik Roman Završek umaknil nekaj predlogov za zaslišanje, pa je tožilstvo sodišču nanizalo še nekaj prič, ki bi jih rado zaslišalo. Sojenje se bo nadaljevalo sredi septembra.