Vremensko dogajanje

Središče ciklona, ki je na kolena spravil Nemčijo in Belgijo, prihaja v naše kraje

R.T.
16. 7. 2021, 15.42
Posodobljeno: 17. 7. 2021, 11.37
Deli članek:

S severne strani Alp prihaja na sever Sredozemlja.

Arso
Akumulacija padavin do ponedeljka, 19.julija - izračun globalnega modela.

Poplave so v Nemčiji in Belgiji terjale že več kot sto življenj. Da je deževalo tako močno, kot je, je »posledica samostojnega višinskega ciklona, katerega središče se je v sredo in četrtek zadrževalo na severni strani Alp«, v petek pa se je premaknilo proti severu Sredozemlja, »kjer se bo zadrževalo od sobote do ponedeljka«, sporoča Agencija RS za okolje (Arso).

Narivanje toplega in vlažnega zraka

Dokaj močno deževje bo tako zajelo kraje na vzhodni strani Dinarske gorske pregrade, denimo severni del Bosne in Hercegovine ter Hrvaške. Tudi južni in vzhodni del Slovenije bosta v naslednjih dve dneh deležna kar močnega dežja, so še sporočili.

»Vzrok za nastanek tako močnih padavin je v hkratnem narivanju toplega in vlažnega zraka proti omenjeni gorski pregradi od severovzhoda in sproščanju nestabilnosti, ki bo povzročala krajevno močne nalive. Podoben mehanizem bo povzročil tudi močno deževje na severni strani Alp - predvsem na Salzburškem. Čeprav bodo verjetno najbolj prizadeti kraji južno od nas, pa velja tudi na vzhodu in jugovzhodu Slovenije biti pozoren na dogajanje in spremljati napovedi in morebitna opozorila,« so še opozorili.