Kontrola na mejah

Dopustniki opremljeni s potrdili, na mejnih prehodih jih ne preverja nihče

Žiga Kariž, Sara Strk
16. 7. 2021, 18.00
Deli članek:

V poletnih mesecih bodo nekateri dopustovali na Hrvaškem, spet drugi se bodo odločili za nekoliko bolj oddaljene destinacije, ki jih bodo po vzpostavitvi novih letalskih povezav z Brnika dosegli še hitreje. Ne glede na to, kam potujete, so potrebna potrdila za prehajanje meja, ki pa jih po besedah tistih, ki so se z dopusta že vrnili, ne pregledujejo prav temeljito.

Bobo
Vse več dopustnikov se v Slovenijo vrača z zgodbami o slabih kontrolah na meji.
SO TESTI SPLOH POTREBNI? Tudi na družbenih omrežjih lahko zasledimo vse več zgodb potnikov, ki so se iz tujine vrnili v Slovenijo, na mejnih prehodih pa kontrole ni bilo. Marsikdo se zato sprašuje, zakaj mora odšteti kar nekaj evrov za teste, če potrdil nato nihče ne pogleda. 

Na naše uredništvo se je ta teden obrnila bralka, ki je med vikendom dopustovala na hrvaški obali. Tja se je odpravila s potrdilom o negativnem testu na covid-19, saj je to eden izmed pogojev ob prestopu meje med Hrvaško in Slovenijo. Čeprav so negativni testi, prebolelost ali cepljenje zlasti v zadnjih tednih, ko se je začela turistična sezona, s strani vlade močno opevani, pa je bralka na meji naletela na prazna okenca, kontrole potrdil o prehajanju meja sploh ni bilo. Lahko bi trdili, da gre za osamljen primer, a še zdaleč ni tako. Vse več ljudi namreč opozarja na pomanjkanje nadzora pri vstopu iz Hrvaške v Slovenijo, policisti naj bi na mejnih prehodih preverjali zgolj osebne dokumente. To je potrdila tudi bralka, ki pravi, da je ob vrnitvi v Slovenijo na meji predložila le osebni dokument, vprašanj o potrdilu za prehajanje meja sploh ni bilo.

Kako je torej s kontrolo na mejnih prehodih? S tem vprašanjem smo se obrnili na policijo, kjer pa nam natančnega odgovora o tem, kako potekajo nadzori, niso podali, dejali so le, da »policija pri opravljanju mejne kontrole v celoti upošteva veljavne odloke o določilih glede pogojev vstopa v Republiko Slovenijo v zvezi z zajezitvijo in obvladovanjem nalezljive bolezni covid-19«. Izgovarjali so se tudi na dejstvo, da je bila Hrvaška na seznamu zelenih držav, in dodali, da je »Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, veljati pa je pričel v soboto, 3. julija, in veljal do vključno 11. julija, ko je bralka obiskala Hrvaško. V takratnem odloku, ki je opredeljeval zelene, oranžne, rdeče in temno rdeče cone držav, je bila Republika Hrvaška na zelenem seznamu. Skladno s tem so policisti pri mejni kontroli od potnikov, ki prihajajo z zelenega območja (Hrvaška), zahtevali zgolj dokazila, da so se vseskozi nahajali na hrvaškem ozemlju. V kolikor teh dokazil osebe niso posedovale, pa potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju.« 

Do 11. julija so torej lahko potniki, ki so v Slovenijo pripotovali iz Hrvaške, mejo brez dodeljene obvezne karantene prečkali tudi zgolj s potrdilom o nastanitvi na Hrvaškem, a kaj, ko po tem na meji sploh ni nihče povprašal ...

PONEKOD REDNE KONTROLE, DRUGOD JIH NI

Na nekaterih drugih evropskih mejnih prehodih naj bi bila kontrola bistveno bolj poostrena kot na slovenski meji. Tu izstopata predvsem Združeno kraljestvo in Francija, kjer naj bi po besedah več potnikov redno preverjali vso potrebno dokumentacijo za prehajanje meje, obvezen je tudi negativen test na covid-19. »Z avtom sva potovala v Slovenijo in prespala na poti v Nemčiji. Na meji v Združenem kraljestvu so pregledali osebne dokumente, na francoskem mejnem prehodu pa so zahtevali še negativni izvid testa. Potem do doma ni bilo več nadzora, tudi na meji s Slovenijo ne,« se glasi izjava potnice, ki je v Slovenijo z avtom pripotovala iz Združenega kraljestva, nič kaj bistveno pa se njena zgodba ne razlikuje od pričevanj tistih, ki potujejo z letalom in pravijo, da je za vkrcanje na let potrebno potrdilo o cepljenju ali o negativnem testu: »Včeraj sem potoval na relaciji Heathrow–Frankfurt–Ljubljana. Nobenih večjih težav, potreben je bil negativen test ali pa potrdilo o polnem cepljenju, od katerega naj bi pretekla vsaj dva tedna. Ob prihodu v Nemčijo je bilo treba izpolniti tudi digitalno registracijo (digital entry form).«

V tujini so torej ob mejnih kontrolah bistveno bolj strogi kot pri nas, potovanje brez potrebnih potrdil pa je praktično nemogoče. Je torej slab nadzor na slovenskih mejah eden izmed vzrokov višjega deleža okužb, ki ga beležimo v zadnjih dneh?

Profimedia
Ponekod potrebna covidna potrdila preverjajo, drugod ne.

VZPOSTAVLJAJO SE NOVE POVEZAVE

Če v teh dneh tuji turisti iz rdečih držav, kot sta Velika Britanija in Španija, za obisk Slovenije uporabljajo obvode prek tujih letališč, pa se bo to že v nekaj dneh spremenilo. Kot so nam povedali na Letališču Jožeta Pučnika, bo po trenutnih napovedih letalski prevoznik British Airways vzpostavil povezavo med Brnikom in letališčem Heathrow 8. avgusta, in sicer s petimi leti na teden, EasyJet pa predvidoma 8. septembra s tremi tedenskimi leti na Gatwick. »Realizacija napovedi letov je seveda odvisna od epidemiološke situacije in sprejemanja ukrepov za zajezitev širjenja covida-19,« so ob tem dejali v družbi Fraport. Drugega avgusta bi morala začeti delovati tudi povezava letalskega prevoznika Iberia med Madridom in Ljubljano, a tudi o tej na Fraportu ne želijo govoriti z gotovostjo, saj se Španija sooča z veliko rastjo števila okužb. Na letališču Brnik se strogo držijo dodatnih zaščitnih ukrepov, med katere spadajo upoštevanje varnostne razdalje med potniki (1,5 metra), nošenje mask, razkuževanje rok, na željo letalskih prevoznikov potnikom merijo telesno temperaturo, omogočajo pa tudi prostovoljno samoplačniško testiranje. V posebnem prostoru v sodelovanju z Zdravstvenim zavodom Zdravje iz Ljubljane opravljajo tako PCR- kot hitre antigenske teste in na ta način omogočajo varno potovanje vsem potnikom.

Arhiv
Na Letališču Jožeta Pučnika se vzpostavljajo nove letalske povezave.

4. VAL NI ODGNAL TURISTOV

Tuji turisti kljub slabšanju epidemioloških razmer po Evropi in dolgem zaprtju držav niso pozabili na Slovenijo. Uradnih podatkov statističnega urada še ni, na Zavodu za turizem Ljubljana pa so nam postregli s statistiko, ki zajema prenočitve v 15 hotelih in treh hostlih v Ljubljani. V razpoložljivih kapacitetah so beležili skupno 24.077 prenočitev, tuji gostje so ustvarili 20.046 (83 %) prenočitev, domači gostje pa 4031 (17 %). Stopnja zasedenosti kapacitet je bila 27 %. Delež prenočitev domačih obiskovalcev junija 2021 je bil enak kot junija 2020, julija pa že opažajo razliko, saj se je povečalo število prenočitev tujih gostov. V prvih 12 dneh julija so glede na statistiko Zavoda za turizem Ljubljana tuji gostje opravili 17.178 prenočitev, kar je 91 %, domači pa 1742 prenočitev. Tujih turistov je torej znatno več kot lani, ko so tuji gostje v prvih dvanajstih dneh julija opravili zgolj 7101 prenočitev. Junija in julija je bilo po TIC-statistiki v Ljubljani največ Nemcev, Francozov, Italijanov in Špancev. Kljub povečanemu obisku tujcev pa je Ljubljana še daleč od predkoronskih številk, ko je bilo leta 2019 v mesecu juliju opravljenih kar 300.000 nočitev.

STA
Statistika o prenočitvah tujih turistov v prestolnici je v primerjavi z lansko spodbudna.