Med letom z mitinga

Strmoglavilo letalo z znanim slovenskim fotografom

R.T.
21. 6. 2021, 10.46
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 12.39
Deli članek:

Letalo je strmoglavilo v gozd in zagorelo.

Profimedia
T 28 Trojan (fotografija je arhivska)

Včeraj popoldne je na Češkem strmoglavilo letalo, v katerem je bil slovenski fotograf, ki je sodeloval s češko akrobatsko skupino Flying Bulls, poroča Žurnal24. Po poročanju 24ur gre za fotografa Mira Majcna.

Facebook
Na fotografiji, deljeni na Facebooku, naj bi bile razbitine letala.

V letalu T-28B Trojan, izdelanem v Severni Ameriki leta 1954, je poleg fotografa bila še ena oseba, ki pa nesreče ni preživela. Huje poškodovani Majcen se zdravi v praški bolnišnici, še poroča 24ur. Po pisanju Žurnala24 naj bi umrl mlad, a izkušen pilot iz Salzburga.

Letalo je iz Poljske, kjer je potekal letalski miting, letelo proti Avstriji, ko je strmoglavilo v gozd in zagorelo. Vzrok nesreče še ni znan.

Letalo je strmoglavilo nad češko vasjo Zvikovske Podhradi. Še konec preteklega meseca je bilo del flote, ki je v Mariboru trenirala pred prihajajočimi letalskimi mitingi, piše slovenski letalski portal Sierra5.net.

T-28B Trojan je do leta 1965 ameriška mornarica uporabljala kot letalo za urjenje. Od leta 2001 je letalo na Solnograškem.

Ni prva nesreča

Tokratna nesreča letala iz flote Flying Bullsov ni prva. 1. maja 2013 je v bližini avstrijskega kraja Baumkirchen strmoglavilo enosedežno letalo BD5. Pilotu se je uspelo rešiti. Manj kot štiri metre dolgo letalo je bilo na povratnem letu z letalskega mitinga v Ziljski dolini. Pilot je pred nesrečo javil težave z motorjem in napovedal zasilni pristanek, ki se je izjalovil, poroča STA.

Manj huda je bila nesreča 27. maja 2017, ko je helikopter AH-1 Cobra flote Flying Bullsov ob pristajanju na letališču Reutte-Höfen na Tirolskem z lopaticami rotorja zadel streho bencinske črpalke. Pilot in okoli 20 ljudi na krovu ni bilo poškodovanih.