prestolonasledstvo

Charles bo, ko bo kralj, odvzel prinčevski naziv Archieju, morda celo Harryju

R.T.
21. 6. 2021, 10.29
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 10.31
Deli članek:

Valižanski princ Charles, prvi v vrsti za britansko krono, naj bi nameraval zmanjšati število kraljevega plemstva, ko bo nastopil kot kralj.

Profimedia
Prestolonaslednik princ Charles in odpadnik princ Harry.

Najstarejši sin britanske kraljice Elizabete II. princ Charles, naj bi načrtoval nekaj organizacijskih sprememb na dvoru, ko bo nastopil njegov čas za kraljevanje. Med drugim naj bi se lotil zmanjševanja števila kraljevih dvorjanov, zaradi česar bo brez kraljevega naziva ostal vsaj njegov vnuk Archie, če ne celo njegov sin Harry in snaha Meghan Markle.

“Harryju in Meghan je bilo povedano, da njun sin nikoli ne bo princ, tudi ko Charles postane kralj,” je za britanski tabloid Daily Mail dejal neimenovan vir z dvora.

Profimedia
Nič ne bo z nadaljevanjem kraljeve rodbine po tej strani.

Po trenutno veljavnih pravilih bi sicer Archie moral postati princ v trenutku, ko bo kronqa sedla na Charlesovo glavo. Pravila, ki jih je zapisal kraljičin ded Jurij V. namreč pravijo, da dobijo naziv princ vsi kraljevi otroci ter otroci kraljevih sinov. Tako Harry kot Meghan sta si zato obetala, da bo Archie prejel kraljevi naziv, ko Charles na prestoru nasledi Elizabeto II., a temu očitno ne bo tako. To naj bi bil tudi eden izmed razlogov za spor v družini, saj naj bi si predvsem Meghan želela, da bi njen sin postal princ.

Charles se sicer za klestenje nazivov bojda odloča, ker želi zmanjšati ševilo kraljevega plemstva in tako tudi razbremeniti državni proračun, iz katerega dobivajo sredstva. Zato bi utegnil kraljevskega naziva "oropati" tudi Harryja in Meghan, ki ne služita več potrebam monarhije.