grozovitosti

Zverinski očim jo je posiljeval, prostituiral, pretepal; po 24 letih ga je ustrelila

B.K.
21. 6. 2021, 09.14
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 09.18
Deli članek:

Očimu je rodila štiri otroke. Bala se je, da bo vse umoril.

Thinkstock
Prvič jo je posili pri dvanajstih. Ni se ustavil naslednjih 24 let. (Fotografija je simbolična.)

Danes bo pred sodnika v osrednjem francoskem mestu Chalon-sur-Saône stopila Valérie Bacot, ki je pred štirimi leti do smrti ustrelila svojega očima, posiljevalca in zvodnika. 40-letnica je umor že priznala in je prepričana, da mora biti zanj kaznovana.

A v njen bran govorijo grozovitosti, ki jih je zaradi očima morala preživljati kar 24 let. Pokojni Daniel Polette jo je prvič posilil, ko je imela rosnih 12 let, odtlej je življenje zanjo postalo pekel.

Odraščala s posiljevanjem, pretepanjem in prostituiranjem

Bacotova je bila hči alkoholičarke in očeta, ki ga nikoli ni bilo doma. Ko se je ta dokončno odselil, se je njena mama zapletla s Polettejem, ki je njeno hči prvič spolno zlorabil pri 12 letih. Takrat ni vedela, kaj je počel z njo. To je ugotovila šele nekaj časa kasneje, ko je pri pouku biologije prvič slišala za spolnost.

Leta 1995 je bil Polette obsojen incesta. Po treh letih prestane kazni se je vrnil k Bacotovim, kjer je nadaljeval z rednim posiljevanjem takrat 15-letne Valérie. “Nikomur se ni zdelo bizarno, da se je Daniel preselil nazaj k nam, kot da se ne bi nič zgodilo. Vsi so vedeli, nihče ni rekel nič,” je Bacotova zapisala v grozljivi avtobiografiji, naslovljeni Vsi so vedeli.

Valérie ni pomagal nihče. Enkrat je celo slišala mamo, kako je rekla: “Vseeno mi je, dokler ne zanosi.” A je zanosila. Štirikrat. Prvič pri sedemnajstih. Polette jo je nato od doma preselil v svoje stanovanje, kjer je postala tudi njegova uradna partnerka. Posiljevanju se je takrat pridružilo še pretepanje. Njegovi jezi je bilo nemogoče ubežati in bali so se je vsi, tako Valérie kot štirje nesrečni otroci. Nad njo se je spravil s kladivom, zlomil ji je nos, čez dan jo je zaklepal v sobo, ko je šla iz stanovanja ni smela govoriti z nikomer. Če se je prekršila, jo je zverinsko pretepel.

Nato se je Polette odločil, da se bo upokojil, preživljal pa se bo s prostituiranjem Valérie. Za to je uporabil avtomobil Peugeot 806, v prtljažnik katerega je namestil vzmetnico. Pastorko-ženo je nato prodajal neznancem, ki so z njo spolno občevali na vzmetnici, v prtljažniku. Polette je dejanje opazoval in preko brezžične slušalke Valérie dajal navodila, kako naj se vede.

Za zverinskega moškega je bila usodna njegova lastna pištola, ki si jo je kupil za obrambo pred morebitnimi nasilnimi strankami, ki jim je prodajal Valérie. Ko je 13. marca, leta 2016 eden izmed njih Valérie brutalno posilil, je ta poiskala pištolo in z njo ustrelila svojega očima, posiljevalca, zvodnika in ječarja Polleta.

Ni vedela kako se rešiti

Državno tožilstvo bo v sodbi skušalo dokazati, da je šlo za naklepen umor, saj naj bi ga Valérie načrtovala. V knjigi je namreč zapisala, da se je bala za življenje svoje hčere, ki naj bi jo Polette skušal prav tako zlorabiti. Takrat si je rekla: “To se mora nehati,” piše v knjigi. To je za tožilstvo zadosten razlog, da bodo na sodišču skušali doseči obsodbo za naklepen umor, a obramba je prepričana, da več let zlorabljena ženska ni imela druge možnosti. “Lahko bi rekli, da je šlo za naklep, a gre za žensko, nad katero je izvajal teror njeno celo življenje. Nadzoroval je vso njeno življenje in to je bil edini način, da se izvleče iz situacije,” so medijem sporočili njeni odvetniki. “To je ženska, ki je bila uničena in upostošena, ne samo zaradi pomanjkanja materinske ljubezni, posilstev, udarcev, zavračanja in prostitucije ampak tudi in predvsem zaradi brezbrižnosti in pohlevnosti družbe,” so še zapisali.

Valérie Bacot se bo sicer zagovarjala, da je bila prepričana, da bo Polette zlorabil ali ubil njene otroke. Povedala bo, da so otroci nasilje in zlorabe policiji prijavili dvakrat, a so jih ti obakrat odslovili, povedala bo, da ni imela nikogar, ki bi ji lahko pomagal, da je bila vsak dan žrtev Polettejevega terorja, zlorab in udarcev, ki jim ni nikaor znala pobegniti.

Oprostilne sodbe sicer ni za pričakovati. Njen primer je zelo podoben zloglasnemu primeru Jacqueline Sauvage, ki jo je mož 47 let posiljeval in pretepal, zlorabljal pa je tudi njune tri otroke. Ko se je njen sin leta 2012 zaradi zlorab obesil, je Sauvageva moža ustrelila. Sodišče ji je prisodilo 10 let zaporne kazni. Po treh letih jo je oprostil tedanji francoski predsednik François Hollande.