POGOJNA ZA IZSILJEVANJE

Denar sta najprej zahtevala za »uničeno« preprogo, potem pa za avto, ki ga je poškodovala sama

Boris Blaić, Dolenjski list
4. 6. 2021, 19.00
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 09.32
Deli članek:

Zahteve so samo naraščale.

Boris Blaić
Tjaša Frlan in Slađan Brezar sta priznala kaznivo dejanje izsiljevanja. Brezarja zaradi podobnih obtožb čaka še en postopek.

Poleti 2018 sta Slađan Brezar in Tjaša Frlan v eno od novomeških avtopralnic na čiščenje pripeljala umazano preprogo. V pralnici so zahtevano storitev opravili, a Brezarja in Frlanove po preprogo ni bilo več tednov. Ko sta le prišla ponjo, je bilo na preprogi naloženega nekaj gradbenega materiala, ki so ga tja odložili delavci sosednjega podjetja. Takrat se je začelo.

Čeprav je bila preproga samo malo umazana in potrebna novega čiščenja, je Frlanova menila, da je uničena, in je od lastnika avtopralnice zahtevala 200 evrov odškodnine oziroma odkupnine. Lastnik jima je ponudil ponovno čiščenje, a sta Frlanova in Brezar vztrajala pri svoji zahtevi. Zaradi pritiskov je lastnik avtopralnice popustil ter Brezarju in Frlanovi po nekaj dneh izročil zahtevanih 200 evrov. A s tem se zadeva ni končala. Ko sta na dogovorjen dan pred avtopralnico čakala, da jima lastnik izroči denar, je Frlanova s svojim vozilom zadela enega od betonskih stebrov in poškodovala avto. Dvesto evrov za preprogo kar naenkrat ni bilo več dovolj, zdaj sta od lastnika avtopralnice zahtevala še dodatnih 500 evrov.

Brezar, ki je po narodnosti Rom, je lastniku avtopralnice razburjen zagrozil, da bo pripeljal ves kombi Romov, ki bodo razbili njega in njegovo družino, da njemu ni problem iti v zapor in podobno. Podjetnik se je groženj ustrašil, in ker ni imel dodatnih 500 evrov, je na Brezarjevo pobudo podpisal pogodbo, da mu bo prodal avto, ki ga je uporabljal, in ga ob prejemu kupnine z njo poplačal za zahtevanih 500 evrov. Do tega pozneje sicer ni prišlo, saj je podjetnik v naslednjih tednih zbral 500 evrov ter jih izročil Brezarju in Frlanovi. Ta ga je v vmesnem času večkrat klicala po telefonu in ga spraševala, ali je že zbral zahtevan denar, in tako nanj izvajala dodaten psihični pritisk. Mu je pa med drugim obljubila, da bodo raztrgali pogodbo o prodaji avta in poplačilu, če bo le prinesel zahtevanih 500 evrov.

A ko je podjetnik svojima izsiljevalcema prinesel zahtevanih 500 evrov, pogodbe nista želela uničiti. Namesto tega je Frlanova na zadnjo stran dopisala, da dogovor glede vozila ostaja nespremenjen. Podjetnik je v strahu zaradi groženj, ki sta mu jih takrat izrekla, to tudi podpisal.

Zadeva se je končala šele, ko je oškodovanec nekaj dni pozneje izsiljevanje prijavil policiji. Stekla je preiskava, izpoved oškodovanca je potrdil tudi eden od njegovih zaposlenih, zato je proti Slađanu Brezarju in Tjaši Frlan, oba sta nezaposlena ter se preživljata s socialno podporo in otroškim dodatkom, stekel kazenski postopek. Pred dnevi sta na predobravnavnem naroku na okrožnem sodišču v Novem mestu priznala kaznivo dejanje izsiljevanja in s tem sprejela ponudbo tožilstva – deset mesecev zapora s preizkusno dobo treh let za Brezarja in osem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let za Frlanovo.