Kako čez mejo brez težav?

Kako do hitrega testa na hrvaški obali in kakšne so cene?

Žiga Kariž
4. 6. 2021, 18.00
Posodobljeno: 5. 6. 2021, 08.33
Deli članek:

Od danes je za vstop v Slovenijo poleg negativnega PCR-testa spet veljaven tudi hitri test. Test ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Kje na Hrvaškem lahko opravite teste in koliko stanejo?

Profimedia
Na hrvaško obalo se lahko podate že s hitrim testom.

Odhod: Negativni hitri test (48 ur), negativni PCR-test (72 ur), potrdilo o prebolevnosti, staro do 180 dni, potrdilo o cepljenju z obema odmerkoma, potrdilo o cepljenju z enim odmerkom Pfizerja, Moderne, AZ, 22. dan po cepljenju. Vrnitev: Hitri antigenski test (star največ 48 ur), PCR-test, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolevnosti.

Slovenska vlada je v sredo sprejela odločitev, ki so jo z olajšanjem sprejeli vsi, ki se še niso srečali s covidom-19 in niso prejeli nobenega od odmerkov cepiv. V državo bodo lahko vstopili zgolj s hitrim testom, ki je veliko bolj dostopen, predvsem pa cenejši od PCR-testa. Hitri test je ustrezen, če je opravljen v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji in je naveden na seznamu hitrih testov EU. Za osebe, ki so prebolele covid-19, in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno. Za vstop na Hrvaško testa ne potrebujejo otroci, mlajši od 12 let v spremstvu staršev ali skrbnikov.

Za lastnike nepremičnin, pavšalov in plovil pa še vedno velja izjema negativnega testa za 72 ur od odvzema brisa.

Za Evropo oranžni, za nas rdeči

Odločitev vlade za sprostitev ukrepov na meji s Hrvaško je pričakovana, saj so po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni ECDC iz rdeče barve že prešli v oranžno. Glede na podatke, ki jih Hrvaška pošilja v Evropo, je njihova 14-dnevna incidenca padla pod 150. Istra, ki je v zgodnjem poletju slovenskim turistom najbolj zanimiva, je glede na epidemiološke podatke celo zelena, slabše pa so razmere v Primorsko-goranski županiji, kamor spada Kvarner z otoki. Ta je namreč še vedno rdeča.

Kje izvajajo testiranja?

Tisti, ki za vstop potrebujejo hitre teste, jih bodo v Istri našli v Pulju, Umagu, Novigradu, Bujah, Poreču, Vrsarju, Rovinju, Pazinu, Motovunu, Buzetu in Labinu. Cene testiranj se gibljejo od 100 kun v uradnih centrih hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) do 250 kun v zasebnih centrih. Ob tem je pomemben podatek, da v centrih NZZJZ, kjer so testi najcenejši, le te ob sobotah opravljajo zgolj eno uro (razen v Pulju, kjer testirajo tudi ob nedeljah ob 10. uri), natančen urnik pa se razlikuje od kraja do kraja. Plačilo testa je običajno treba poravnati v gotovini. V Kvarnerju lahko hitri test opravite na Reki, v Opatiji, Crikvenici, na Rabu, Lošinju, Krku, Cresu in na poti nazaj tudi tik pred mejo v Delnicah. Cene se gibljejo od 150 do 300 kun, prav tako najraje vidijo, če plačilo poravnate v gotovini. Tako v Istri kot v Kvarnerju številni večji kampi za svoje goste organizirajo hitro testiranje, zato svetujemo, da se o tej možnosti pozanimate ob prihodu.