Marjan Dikaučič

Kozlovičevo bo nasledil neznani Dikaučič

S.R./B.K./STA
4. 6. 2021, 14.27
Posodobljeno: 4. 6. 2021, 18.45
Deli članek:

V stranki SMC za novega pravosodnega ministra, ki bo na položaju zamenjal Lilijano Kozlovič, predlagajo Marjana Dikaučiča.

STA
Lilijana Kozlovič je po odločitvi vlade, da razveljavi postopek izbire delegiranih evropskih tožilcev, odstopila z mesta ministrice za pravosodje.

V zadnjih dneh se je veliko špekuliralo, da bi znali v SMC za novega pravosodnega ministra predlagati Marka Starmana, a so iz stranke potrdili le, da je Starman zgolj eden od kandidatov in da pogovori še potekajo. Sledil je preobrat, kandidat za novega ministra za pravosodje je postal stečajni upravitelj Marjan Dikaučič, v SMC pa so predlog že posredovali predsedniku vlade Janezu Janši.

Izvršni odbor SMC je namreč včeraj predsednika stranke Zdravka Počivalška pooblastil, da do danes zaključi pogovore z možnima kandidatoma in premierjem Janšo. Kot je pozneje pojasnil vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič, sta bila v igri tako Starman kot Dikaučič. "Stečajna zakonodaja je programska prioriteta SMC, zato želimo to področje modernizirati, narediti bolj transparentno in učinkovito," je glede izbire kandidata danes tvitnil Perič.

Spomnimo, mesto pravosodnega ministra se je izpraznilo po odstopu Lilijane Kozlovič, ki prav tako prihaja iz kvote SMC. Kozlovičeva je prejšnji četrtek odstopila po sporni potezi Janševe vlade, ki je sprejela sklep o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Janša je takoj po odstopu ministrice Počivalška zaprosil, naj v zakonskem roku oziroma čim prej predlaga novo ime za prevzem vodenja pravosodnega ministrstva.

V DZ že prejeli Janšev predlog za imenovanje Dikaučiča

Državni zbor se je danes seznanil z odstopom Kozlovičeve, s čimer ji je prenehala funkcija. Tekoče posle bo opravljala do imenovanja novega ministra. Kot je na seji povedal predsednik DZ Igor Zorčič, ga je premier Janša o odstopu Kozlovičeve obvestil danes. Ministrici pa se je zahvalil za sodelovanje. V DZ so medtem že prejeli Janšev predlog za imenovanje Marjana Dikaučiča za novega pravosodnega ministra, poroča STA.

Zaslišanje kandidata pred pristojnim odborom DZ je pričakovati prihodnji teden. Če bo seja dovolj zgodaj, bi lahko že prihodnji teden o kandidatu odločal tudi DZ, sicer pa v prvi polovici tedna za tem, je še povedal Perič. Težav s podporo Dikaučiču ne pričakuje. Spomnil je, da je za imenovanje ministra potrebna navadna večina oz. večina prisotnih poslancev. 

Kandidat za ministra se v skladu s poslovnikom DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik odbora nato najkasneje v 48 urah po predstavitvi predsednikoma DZ in vlade pošlje mnenje odbora o predstavitvi kandidata.

Kdo je Marjan Dikaučič?

Marjan Dikaučič je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom in prihaja iz Slovenske Bistrice. Pri svojem dosedanjem delu se je srečeval tako z javnim kot zasebnim sektorjem. Delovne izkušnje je pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V SMC pa so dodatno pojasnili, da je oktobra 1981 rojeni Dikaučič naziv diplomirani pravnik pridobil leta 2006 in se takoj po končani pravni fakulteti zaposlil kot sodniški pripravnik na Višjem sodišču v Ljubljani. Pravniški državni izpit je opravil leta 2009 in nato svojo poklicno pot nadaljeval v zasebnem sektorju. Svoja znanja in izkušnje je tako pridobil na raznovrstnih pravnih in gospodarskih področjih.

Po opravljenem strokovnem izpitu za opravljanje funkcije upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije in podeljenem dovoljenju je začel opravljati funkcijo upravitelja. V zadnjem obdobju se v pretežni meri posveča opravljanju funkcije upravitelja in proučevanju problematike, povezane z insolvenčno zakonodajo, so še navedli v stranki.