Logar leta 2008 s STA podpisal pogodbo s prirejenimi podatki

Razkrivamo: Logar kot direktor Ukoma v pogodbi priredil podatke

Mihael Korsika
4. 6. 2021, 18.10
Deli članek:

Aktualni zunanji minister Anže Logar je leta 2008 kot tedanji direktor vladnega urada za komuniciranje s STA, ki ga je vodila Alenka Paulin, podpisal pogodbo o medijskem pokrivanju slovenskega predsedovanja EU. Nekatere navedbe glede časovne izvedbe pogodbe ne odražajo dejanskega stanja. Za projekt »tematski izzivi«, ki je bil del pogodbe, je STA takrat dobila 131.000, a zanj na STA še niso slišali.

STA
Vlada Boruta Pahorja je leta 2008 na prvi seji Anžeta Logarja razrešila z mesta direktorja Ukoma.

STA
Alenka Paulin

Slovenija čez manj kot štiri tedne prevzema predsedovanje Svetu Evropske unije. Odnosi med vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) in Slovensko tiskovno agencijo so zaradi pritiskov in nespoštovanja zakonskih določb o financiranju STA s strani direktorja Ukoma Uroša Urbanije zelo napeti, zato nas je zanimalo, ali je urad že sklenil kakšno pogodbo za medijsko spremljanje slovenskega predsedovanja. »Urad vlade za komuniciranje ni sklenil nobene pogodbe,« so sporočili z Ukoma.

Kako je prva vlada Janeza Janše v času prvega predsedovanja Slovenije EU leta 2008 zagotovila medijsko spremljanje? Na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja smo od STA pridobili pogodbi, ki sta ju v ta namen podpisala tedanji direktor Ukoma in aktualni zunanji minister Anže Logar in tedanja direktorica STA Alenka Paulin. Slednjo je za direktorico imenovala Janševa vlada, Paulinova pa je na to mesto prišla neposredno iz kabineta predsednika vlade, kjer je opravljala naloge svetovalke za odnose z javnostmi.

Slovenska tiskovna agencija je včeraj praznovala jubilejni 30. rojstni dan. Na včerajšnji dan leta 1991 je bila STA vpisana v sodni register, s čimer je pred osamosvojitvijo Slovenije nastala nacionalna tiskovna agencija, ki je prvo novico objavila 17 dni kasneje, 20. junija 1991. STA se ob 30-letnici bori za obstanek, saj ji vlada že več kot 150 dni ni izplačala nadomestila za javno službo, kar bi ji po veljavni zakonodaji morala.

V pojasnilo, servis STA je plačljiv. Da bi bile informacije o slovenskem predsedovanju in drugem dogajanju, povezanem z Evropsko unijo, dostopne vsem uporabnikom spleta, je Ukom s STA sklenil pogodbo, s katero je omogočil brezplačen dostop do člankov, povezanih s predsedovanjem.

Sporen čas izvedbe projekta

Čeprav je Slovenija EU leta 2008 predsedovala v prvi polovici leta, je bila prva pogodba za medijsko pokrivanje predsedovanja podpisana šele 7. julija. Sam podpis pogodbe za nazaj v tem primeru ni sporen, pojasnjuje profesor z ljubljanske pravne fakultete in prvi pravosodni minister v samostojni Sloveniji Rajko Pirnat.

V tem primeru po njegovih besedah ne gre za javno naročilo, saj je bila STA s strani države ustanovljena prav z namenom obveščanja javnosti, zato takšna pogodba ne spada v okvir uporabe predpisov o javnem naročanju in je lahko sklenjena tudi za nazaj.

Če je bila pogodba sklenjena za nazaj, saj je STA prost dostop do novic iz kategorije predsedovanja EU po naših informacijah omogočil že s 1. januarjem 2008, se postavlja vprašanje, zakaj je v pogodbi kot začetek storitve naveden šele 10. julij 2008.

Ali je pogodba veljala tudi za prvo polovico leta, bi morali po Pirnatovih besedah pojasniti na Ukomu. Vsaka pogodba, ki jo sklene državni organ, mora vsebovati resnične podatke.

V letu 2008 je STA v tematskem sklopu predsedovanja EU objavila 1765 novic. Od datuma začetka veljavnosti pogodbe, torej 10. julija 2008, je STA v sklopu predsedovanja objavila 14 novic.

Novice Svet24
Ukom in STA sta za medijsko pokrivanje predsedovanja leta 2008 podpisala dve pogodbi.

Novice Svet24
Prva pogodba je bila podpisana 8. julija 2008.

Če bi pogodba veljala le za drugo polovico leta, ko Slovenija ni več predsedovala, je Ukom STA za objavo 14 novic plačal 58.800 evrov z DDV, kolikor je vrednost tega dela pogodbe.

Je bil projekt »tematski izzivi« sploh izveden?

Kot del obveznosti STA je v pogodbi navedeno, da mora agencija v enakem obdobju, torej v drugi polovici leta 2008, vsem uporabnikom spleta zagotoviti dostop do storitev pod nazivom »tematski izzivi«. Vpleteni v projekt predsedovanja EU na Slovenski tiskovni agenciji se ne želijo poimensko izpostavljati, a po našem poizvedovanju pri urednikih in novinarjih, ki so neposredno sodelovali pri izvedbi projekta, se je izkazalo, da za sklop »tematski izzivi« nihče izmed njih do zdaj ni slišal. Prav tako sklopa »tematski izzivi« ni mogoče najti v arhivu tematskih sklopov STA. Vrednost tega dela pogodbe je bila sicer 131.400 evrov z DDV.

Komisija državnega zbora za nadzor javnih financ poziva vlado, naj v treh dneh zagotovi financiranje izvajanja javne službe STA na podlagi letnega poslovnega načrta STA, kot je opredeljeno v sedmem protikoronskem zakonu. O tem naj komisiji poroča v sedmih dneh, se glasi sklep, ki so ga na današnji nujni seji sprejeli z osmimi glasovi za in štirimi proti. 

Za komentar smo povprašali Logarja, a na naša vprašanja ni želel odgovoriti. »Svetujemo vam, da se za odgovore na ta vprašanja obrnete na Ukom,« so nam sporočili z zunanjega ministrstva. Na uradu za komuniciranje, ki ga vodi nekdanji notranji urednik STA v času prve Janševe vlade in prvi urednik Nove24 Uroš Urbanija, so se prav tako zavili v molk.

Prošnjo za komentar datuma in vsebine pogodb smo naslovili tudi na direktorja STA Bojana Veselinoviča, a zadeve ni želel komentirati, saj gre za obdobje pred njegovim prihodom na agencijo.

Slabe pol milijona evrov

Kot že zapisano, sta Ukom in STA leta 2008 podpisala dve pogodbi. Z drugo je STA za vladni urad za komuniciranje izdelal publikacijo in zgoščenko o predsedovanju. Vrednost druge pogodbe, ki je bila podpisana 2. septembra 2008, je znašala 111.600 evrov z DDV. Rok za dostavo omenjenih izdelkov pa je bil tri dni.

Skupna vrednost obeh pogodb, ki sta ju Ukom in STA podpisala glede predsedovanja EU leta 2008, je znašala natanko 450.000 evrov z DDV.
Ob tem je pomenljivo, da vlada Janeza Janše tokrat ne namenja denarja niti za redno financiranje STA niti za angažma pri letošnjem predsedovanju, medtem ko je skoraj pol milijona evrov namenila za sodelovanje pri projektu leta 2008, in to po tem, ko je bil že končan.
Po izračunih Pravne mreže za varstvo demokracije, ki je pred enim mesecem vložila kazensko ovadbo proti direktorju Ukoma Urošu Urbaniji zaradi nefinanciranja STA, pa je Urbanija agenciji s tem povzročil že več kot pol milijona evrov škode.