Toži državo

Ali se bo predsednik države Borut Pahor opravičil Francu Kanglerju?

Sebastijan Oreh
6. 5. 2021, 09.11
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 09.25
Deli članek:

Danes se nadaljuje pravda na Okrožnem sodišču v Ljubljani, v kateri se Franc Kangler bori proti državi.

Bobo
Franc Kangler, nekdanji mariborski župan, je bil leta 2011 tarča preiskave zaradi gospodarskega kriminala.

Kangler državo toži za škodo, ki mu je bila v zvezi s sodnimi postopki povzročena v zadnjih desetih letih. Prav ta teden namreč mineva desetletje, odkar so mariborski kriminalisti, bilo jih je prek sto, opravili hišno preiskavo v Zimnici pri takratnem županu Maribora Francu Kanglerju. Pri tem so mu zasegli nekatere predmete, med njimi tudi ptičjo hišico.

Zoper Kanglerja je bilo v slabih sedmih letih podanih 24 kazenskih ovadb. Do tega trenutka so bile vse pravnomočno zaključene, razen zadeve »lutkovno gledališče«, v kateri je okrožna sodnica v Ljubljani že presodila v korist Kanglerja, vendar se je tožilka pritožila. Franc Kangler je sicer edini slovenski politik, ki ima pravnomočno sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, da sta njegovo premoženje in premoženje družine Kangler zakonitega izvora.

Sodnik bi moral biti izločen

Slišati je, da nekdanji župan za nastalo škodo, ki jo je utrpel, krivi sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru Janeza Žirovnika, ki je zoper njega odredil več kot enajst odredb. Res je malo nenavadno ali skoraj nemogoče, da okrožno, okrajno in višje sodišče v Mariboru zatrjujejo, da je sodnik Žirovnik lahko odrejal odredbe zoper Kanglerja, čeprav sta bila v času, ko je bil Kangler enajst let poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije in član parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami, Žirovnik pa namestnik direktorja Sove, v sporu.  

Preprostemu človeku je popolnoma jasno, da bi se moral Žirovnik iz odločanja o zadevi Kangler izločiti. Zakaj se ni? Gre za maščevanje? Omeniti moramo, da je država Kanglerja preganjala zaradi 40 let starega traktorja in nakazila 500 evrov, ki jih je nakazal na račun svoje hčerke, ker dotičnega dne omenjenega denarja ni dvignil s svojega računa.

Sporočilo je dokaz

Glede na odločitve sodišč v Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Novem mestu in Ljubljani je nedvomno prišlo do velikih procesnih zlorab, zaradi katerih je nekdanji mariborski župan utrpel veliko materialno in drugo škodo. Slišati je, da je imel sodnik Boštjan Polegek, ki je Kanglerja obsodil na sedem mesecev zaporne kazni, v času sojenja Kanglerju osebne stike z osebo, ki je Kanglerju zelo blizu. Sodnik Polegek je bil z omenjenim poznanstvom seznanjen v času, ko je sodil Kanglerju, a se s tem ni ukvarjal. Za navedeno obstajajo celo SMS-sporočila, ki dokazujejo navedeno poznanstvo. Sodnik Polegek je 7. aprila 2014 v sodni dvorani celo izrekel naslednje politično opredeljene besede: »Že, že, da Kangler dela na kmetiji, vendar predstavlja resno nevarnost, da se vrne v politično življenje – zato mora v zapor.«

Trpljenje in linč

Pred dnevi smo bili priča, da se je sodnica Okrajnega sodišča v Mariboru v imenu sodišča dijaku opravičila za sodnik postopek. Sprašujemo se, kdo se bo opravičil Francu Kanglerju za desetletno trpljenje in medijski linč, ki se je odražal skozi 25 zrežiranih sodnih postopkov?