"Očitno je zmagal razum"

FOTO: Prvi mariborski dijak s sodišča odkorakal brez kazni

S.R./STA
20. 4. 2021, 09.57
Posodobljeno: 20. 4. 2021, 11.55
Deli članek:

Bo enaka odločitev doletela tudi obe dijakinji?

STA
Dijak Matic je moral zaradi februarskega protesta k sodniku za prekrške.

Kot je znano, so policisti 9. februarjana mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih kaznovalno "udarili" po dijakih. Šestim osebam so izrekli globo v višini 400 evrov, trem, ki so bili mladoletni, pa so poslali pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške. Dogajanje je sprožilo buren odziv javnosti, kjer številni opozarjajo, da so bili dijaki kaznovani, čeprav so se ob spoštovanju ukrepov borili za plemenit cilj vrnitve v šolske klopi.

Mariborska okrajna sodnica je prekrškovni postopek zoper prvega dijaka ustavila. Kot je pojasnil zagovornik Dino Bauk, takšno odločitev pričakuje tudi v primeru ostalih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku. "Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila," je vidno olajšan povedal dijak Matic ob odhodu z okrajnega sodišča v Mariboru, kjer je moral danes stopiti pred sodnika za prekrške zaradi februarskega mirnega protesta. "Hvalabogu, da je prišlo do tega, da ni bilo še kakšnih zapletov. Navsezadnje je bil to edini možen zaključek, zato sem vesel, da se je vse skupaj končno zaključilo," je dodal.

STA
Shod v podporo dijaku, ki je moral k sodniku za prekrške zaradi februarskega protesta.

Ustavitev postopka je predlagal njegov odvetnik. "Sodnica je sledila predlogu obrambe, potem ko je Matic prebral izjemen zagovor, ki ga je sam napisal; zakaj je bil tam, kako preslišani in pozabljeni so bili s strani šolske in sicer oblasti v tej državi, kako nujno je bilo, da se oglasijo, in kakšno stisko so doživljali," je v izjavi za medije pojasnil Bauk.

Poudaril je, da imajo prekrškovni postopki zoper mladoletnike predvsem vzgojni namen, kar se je v tem primeru izkazalo za nepotrebno. "Sodnica je seveda presodila, da glede na to, da so se ob dogodku prav ti, ki so bili popisani, držali vseh omejitev in so bili popisani samo tisti, ki so izražali mnenje, svoboda govora pa se ne sme omejevati, niti zaradi epidemije, ves ta postopek nima nobenega smotra," je povedal.

STA
Shod v podporo dijaku, ki je moral k sodniku za prekrške zaradi februarskega protesta.

Tako kot prejšnji teden, ko je pred sodnika za prekrške stopila prva dijakinja, zoper katero je bil sprožen prekrškovni postopek, se je tudi danes pred poslopjem sodišča zbrala množica ljudi in tako izrazila podporo dijakom. Za razliko od shoda prejšnji teden je bilo na območju danes vidnih manj policistov. Med zbranimi pred sodiščem so bili številni dijaki, pa tudi starši dijaka Matica. "Stojimo mu ob strani, ker menimo, da je ravnal prav. Dlje časa, ko bo to trajalo, večja farsa bo to za državo in celoten sistem," je ob prihodu na sodišče povedal njegov oče.

STA
Shod v podporo dijaku, ki je moral k sodniku za prekrške zaradi februarskega protesta.