naslednik merklove

Vodja nemških krščanskih demokratov obranil napad s strani bavarskega pretendenta

B.K./STA
20. 4. 2021, 09.31
Posodobljeno: 20. 4. 2021, 09.32
Deli članek:

Po odhodu Merklove se bo za njeno nasledstvo na čelu države potegoval zmernejši od dveh kandidatov.

Reuters
Armin Laschet

Vodstvo nemških krščanskih demokratov (CDU) je v ponedeljek zvečer po več kot šesturnem virtualnem sestanku za kanclerskega kandidata na septembrskih parlamentarnih volitvah podprlo vodjo CDU Armina Lascheta. Njegov tekmec, predsednik bavarske vlade in bavarske Krščanske-socialne unije (CSU) Markus Söder, je pred sestankom sporočil, da bo odločitev CDU spoštoval.

Člani predsedstva CDU so Lascheta podprli s 77,5 odstotka glasov, Söder pa je prejel 22,5-odstotno podporo.

Konec tedna so v vse bolj zaostrenih pogajanjih propadli poskusi dogovora predsednikov dveh strank krščanske unije CDU/CSU o tem, kdo od njiju bo skupni kanclerski kandidat na jesenskih volitvah, po katerih se po 16 letih vodenja vlade iz politike umika kanclerka Angela Merkel. Söder je nato v ponedeljek sporočil, da je odločitev o skupnem kandidatu odvisna od predsedstva CDU, večje od dveh strank unije. "Če bo predsedstvo CDU nocoj jasno podprlo Lascheta, bomo to odločitev spoštovali," je dejal po sestanku predsedstva CSU. Kandidaturo Lascheta mora zdaj potrdili še vodstvo CSU.

Profimedia
Markus Söder

Predsedstvo CDU je že prejšnji teden podprlo Laschetovo kandidaturo za kanclerja, sestrska bavarska CSU, ki je za kandidata podprla predsednika stranke Söderja, pa je vztrajala, da se glasuje o skupnem kandidatu. 56-letni Söder ima sicer večjo podporo javnomnenjskih anket kot 60-letni Laschet, ki je predsednik vlade najbolj naseljene nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija.

Vodstvo nemških Zelenih je medtem v ponedeljek za kanclersko kandidatko izbralo Annaleno Baerbock. O tem mora zdaj odločiti še kongres stranke, kar pa velja predvsem za formalnost. To je prvič v več kot 40-letni zgodovini stranke, da so se odločili za razglasitev kanclerskega kandidata. Odločitvi naj bi botrovala predvsem vse večja podpora stranki - ankete trenutno Zelenim napovedujejo več kot 20-odstotno podporo in so na drugem mestu za krščansko unijo CDU/CSU ter pred nemškimi socialdemokrati (SPD).