nevada

Čaka na izvršitev smrtne kazni, prosi za strelski vod

B.K.
20. 4. 2021, 08.34
Posodobljeno: 20. 4. 2021, 08.36
Deli članek:

Najraje bi videl, da ga ustrelijo.

Nevada Department of Corrections
Zane Michael Floyd

Obsojeni morilec Zane Michael Floyd bo prvi zapornik po 15 letih, ki bo usmrčen na ozemlju ameriške zvezne države Nevada. Usmrtitev, ki bi se naj zgodila junija, je sicer še vedno pod vprašajem, saj se Floyd na sodišču bori proti usmrtitvi z injekcijo.

Metoda izvajanja smrtne kazni pri kateri zapornika usmrtijo s kombinacijo treh različnih drog, je v preteklosti že bila izzvana na ameriških sodiščih. Zapornik Scott Raymond Dozier je prav tako v Nevadi uspel, da so njegovo usmrtitev dvakrat prestavili. Do nje na koncu ni prišlo, ker si je pred tem življenje vzel sam. Floyd se prav tako bori proti usmrtitvi z injekcijo, a njegovi odvetniki trdijo, da ne gre za taktiko zavlačevanja. Floyd pač noče umreti od droge.

Sodniki so njegovega odvetnika zato pozvali, naj predlagajo alternativno izvedbo usmrtitve obsojenega morilca. Nič lažjega, Floyd želi umreti pod streli strelskega voda. "Umsrtitev s strelskim vodom je manj boleča in hitrejpša kot usmrtitev s smrtonosno injekcijo," je po besedah odvetnika prepričan Floyd. Strel v predel možganov bi bil zanj najbolj human način usmrtitve.

A Floyd bije težko bitko, saj je usmrtitev s streljanjem dovoljena samo v treh ameriških zveznih državah — Mississippiju, Oklahomi in Utahu. V slednji je bila ta metoda usmrtitve zadnjič uporabljena leta 2010.

45-letni Floyd je bil leta 2000 obsojen umora štirih ljudi. Leto pred tem je namreč s potezno puško vstopil v trgovino ter tam začel streljati. Umoril je štiri ljudi, eno osebo je ranil.

V Nevadi je bila zadnja smrtna kazen izvedena leta 2006, ko so oblasti usmrtile Daryla Macka, ki je leta 1988 posilil in ubil dekle v Renu.

V zaporih po Nevadi na usmrtitev čaka še 72 zapornikov. Vsi so moški.