Praksa razširjena tudi v Sloveniji

Previdno pri nakupu rabljenega avtomobila, v ozadju morda stojijo kriminalci

S.R.
24. 2. 2021, 10.02
Posodobljeno: 24. 2. 2021, 10.03
Deli članek:

Avtomobil ukradejo, ga razstavijo in dele uporabijo pri popravilih poškodovanih vozil. Kupec se lahko posledično znajde v kazenskem postopku, vozilo pa je lahko vprašljivo tudi z vidika same varnosti v prometu.

PU Koper
Delavnice so bile polne ukradenih avtomobilski delov.

O kriminalni združbi, ki si je na območju Kopra polnila žepe s krajo avtomobilov in uporabo ukradenih avtomobilskih delov, smo poročali že pred leti. Kriminalisti so jim na kremplje stopili v drugi polovici leta 2016. Gre za več oseb z območja Policijske uprave Koper, ki so sodelovali pri velikih tatvinah na območju Slovenije in sosednjih držav, razstavljanju teh osebnih avtomobilov in posledičnem razpečevanju avtomobilskih delov na črnem trgu, je pojasnila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec. Več oseb, sicer zakonitih avtokleparjev, avtoličarjev in avtomehanikov, je nato sodelovalo pri prikrivanju avtomobilskih delov, ki so jih uporabljali za popravilo poškodovanih avtomobilov.

PU Koper
Delavnice so bile polne ukradenih delov.

70 ukradenih avtomobilov

Hišne preiskave so potekale pri skupno sedmih osumljencih na različnih lokacijah na območju Kopra, v okviru katerih so zasegli več kot 600 različnih avtomobilskih delov, večinoma nemških znamk BMW in Audi. Identifikacija teh delov je bila kompleksna in dolgotrajna, potrebno pa je bilo tudi sodelovanje policij sosednjih držav, serviserjev, strokovnjakov za avtomobilsko diagnostiko in zavarovalniških družb. Ugotovili so, da gre za dele več kot 70 avtomobilov, ki so bili v desetih letih pred preiskavo ukradeni na območju Slovenije, Italije in Avstrije.

Kriminalisti so Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma več kot 70 kaznivih dejanj prikrivanja, pri čemer so zaključni dokument dokument, ki vključuje 30 kaznivih dejanj prikrivanja, predložili februarja letos, je pojasnila Leskovčeva. Kazenski zakonik za tovrstno kaznivo dejanje predvideva do dve leti zaporne kazni.

PU Koper
Zasežene registrske tablice.

Črni trg

Policisti znova opozarjajo, da je na območju Slovenije razširjen črni trg z rabljenimi avtomobilskimi deli, ki so pred tem krasili ukradene avtomobile. S temi deli tako v zakonitih kot nezakonitih delavnicah nato popravijo poškodovana vozila, tudi tako imenovane »totalke.« Dele uporabljajo tudi za ponarejanje identitet ukradenih avtomobilov, ki jih po navedbah Leskovčeve nato za nadaljnjo prodajo »pogosto oglašujejo kot ugodne ponudbe nikoli poškodovanih osebnih avtomobilov v odličnem stanju.« V kazenskem postopku se lahko posledično znajdejo tudi sami kupci, pri čemer obstaja dodatna nevarnost v cestnem prometu, saj gre pogosto za nestrokovne posege v »vitalne dele osebnih avtomobilov« in »varnostne sisteme.« Policisti državljane tako pozivajo, naj bodo pri nakupu rabljenih avtomobilov in njihovih popravilih izjemno previdni.

Policisti so kot primer navedli še eno preiskavo suma več kaznivih dejanj prikrivanja in ponarejanja listin na območju Kopra, ki so jo izvedli v drugi polovici leta 2020. Takrat so zasegli avtomobil znamke Audi, za katerega so ugotovili, da so ga zlikovci leta 2019 ukradli v Italiji. S ponarejenimi listinami in oznakami enakega poškodovanega vozila iz Nemčije so ga nato registrirali v Sloveniji in prodali naprej.

PU Koper
Delavnice so bile polne ukradenih delov.