Avtomobilska kriminaliteta

FOTO: Najraje kradejo BMW-je

G.G.
27. 1. 2017, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koprski kriminalisti so ustavili delovanje združbe, ki si je polnila žepe s krajo avtomobilov in uporabo ukradenih avtomobilskih delov.

PU Koper
Delavnice so bile polne ukradenih delov.

Osumljena je četverica iz okolice Kopra. Avtokleparja in avtoličarja stara 30 in 52 let in avtomehanika stara 32 in 62 let. Kaj so zagrešili? Na t.i. črnem trgu so nabavili ukradene dele osebnih avtomobilov in jih nato uporabili pri krpanju poškodovanih in pokvarjenih avtomobilov.

Kriminalisti so izsledili tudi združbo, ki je tako doma kot v tujini kradla avtomobile in razpečevala ukradene dele. Gre za 59-letnega moškega z območja Ljubljane in moška (26 in 42 let) z območja Kopra. Dele so hranili v domačih delavnicah in v večjem najetem prostoru v Izoli. Vse tri so kriminalisti novembra lani pridržali.

Policisti so tako zasegli okoli 600 avtomobilskih delov. Gre večinoma za dele osebnih vozil znamke BMW, najdejo pa se tudi deli Volkswagnov, Mercedesov in Audijev. Zasežen je bil tudi lani ukraden traktor.

PU Koper

Ugotovitve kažejo, da so bili osumljeni med seboj povezani, kar potrjuje sum, da je v Sloveniji zelo razširjen črni trg rabljenih avtomobilskih delov, ki izvirajo iz ukradenih vozil. Ti deli končajo tako v zakonitih kot nezakonitih delavnicah. Razširjen je tudi trg prodaje rabljenih osebnih avtomobilov, ki jih pripeljejo iz tujine poškodovane, jih popravijo z ukradenimi deli, nato pa jih oglašujejo kot nepoškodovane. Policija ocenjuje, da je posebej pereč problem predstavljajo poškodovana in pokvarjena vozila znamke BMW.

Policijska uprava Koper tako poziva občane, da so pri tem previdni, saj motorna vozila nestrokovno popravljena z deli ilegalnega izvora nedvomno predstavljajo tudi določeno grožnjo varnosti v cestnem prometu.