Aretacije na Danskem in v Nemčiji

Želeli so sejati grozo in že zbirali sestavine, smodnik, žveplo, druge kemikalije ...

S.R./STA
11. 2. 2021, 19.37
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 19.41
Deli članek:

Med 14 prijetimi so tudi trije sirski bratje, ki naj bi načrtovali napad z več kilogrami eksplozivnih kemikalij.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nemške in danske oblasti so naznanile aretacije 14 ljudi v povezavi z načrtovanimi terorističnimi napadi. Aretacije so v operaciji, ki se je osredotočila na Koebenhavn, v pretežni meri izvedli na Danskem, enega človeka so prijeli v Nemčiji. Kot je sporočila danska obveščevalna služba, so za sedem prijetih že odredili pripor.

Očitajo jim, da so bodisi načrtovali teroristični napad ali pa sodelovali v poskusu tovrstnega napada. Med drugim naj bi zbirali sestavine za izdelavo eksplozivnih snovi, pa tudi orožje. Tudi preostalih šest je povezanih z istim primerom in naj bi še danes stopili pred sodnika, ki bo odločil o morebitnem priporu.

Bratska naveza

Nemške oblasti so medtem ponudile nekaj več podrobnosti o treh izmed prijetih, ki naj bi bili sirski bratje. Moški, stari 33, 36 in 40 let, naj bi načrtovali hujše nasilno dejanje, ki naj bi predstavljalo grožnjo državi.

Januarja letos naj bi sodelovali pri nakupu več kilogramov kemikalij, ki se jih lahko uporabi za izdelavo eksplozivnih naprav, je sporočilo tožilstvo v mestu Naumburg v zvezni deželi Saška-Anhalt. Dva so aretirali na Danskem, kjer so tudi zasegli kemikalije, tretjega pa v nemški zvezni deželi Hessen.

Policija je na naslovu v mestu Dessau v Saški-Anhalt zasegla tudi deset kilogramov smodnika in zažigalnih vrvic. V tem istem stanovanju naj bi policija našla tudi zastavo skrajne skupine Islamska država. Kemikalije - žveplo in aluminij v prahu - naj bi nameraval 33-letnik iz Danske dostaviti v stanovanje 36-letnega brata v Dessauu.

Število se je popeterilo

Napadalci, povezani z Islamsko državo, so v zadnjih letih v Nemčiji izvedli več napadov. Najhujši je državo pretresel decembra 2016, ko je v napadu na božičnem sejmu v Berlinu umrlo 12 ljudi. Glede na podatke varnostnih služb se je od leta 2013 v Nemčiji število islamistov, ki veljajo za nevarne, popeterilo na 615.