Vandalizem

FOTO: Znesli so se nad fresko ljubljanske stolnice

S.R./STA
26. 1. 2021, 09.38
Posodobljeno: 26. 1. 2021, 15.19
Deli članek:

Poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote:

PU Ljubljana
Poškodovana freska na ljubljanski stolnici.

Ljubljanski policisti so včeraj zjutraj prejeli obvestilo, da se je neznani storilec znesel nad fresko na stolni cerkvi v Ljubljani. Vandal je vanjo vrgel balon z barvo in jo poškodoval. 

Kot so pojasnili pri PU Ljubljana, je nastalo za več tisoč evrov materialne škode. Policisti zadevo še vedno preiskujejo, pri čemer preiskava teče v smeri storitve kaznivega dejanja poškodovanja aliuničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, freska je namreč opredeljena kot kulturni spomenik. Kazenski zakonik za za kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, predvideva kazen do petih let zapora, če je poškodovana ali uničena stvar kulturni spomenik, pa celo do osmih let zapora. Policisti bodo o vseh ugotovljenih dejstvih sproti obveščali pristojno državno tožilstvo.

Kristjanofobija in vandalizem

V Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so pojasnili, da gre za fresko, ki jo je v prvi polovici 18. stoletja naredil Julij Quaglio, leta 1872 pa restavriral Janez Wolf. Poškodovanje freske ocenjujejo kot izraz kristjanofobije in vandalizma. Pri tem odločno zavračajo vse oblike nestrpnosti in onečaščanja cerkva ter pozivajo pristojne državne ustanove, da raziščejo okoliščine ter ustrezno ukrepajo. 

Opozorili so na letno poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za lansko leto, v katerem so evidentirali 11 izrazov nestrpnosti do Katoliške cerkve. Med drugim so opozorili na vandalizem, ko so neznanci novembra popisali fasado cerkve v Trnovem v Ljubljani, decembra pa tudi fasado stolne cerkve v Ljubljani, ter na nestrpne izjave nekaterih politikov. 

Navedli so tudi, da se je lani v sakralnih prostorih zgodilo 62 napadov, ropov in tatvin zoper slovenske duhovnike, redovnice in vernike.