za zapahi

Nekdanjemu ministru zaradi zlorabe deklice devetletna zaporna kazen

R.T.
26. 1. 2021, 07.54
Posodobljeno: 26. 1. 2021, 10.11
Deli članek:

Suzića so policiji pred dvema letoma ovadili starši deklice.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nekdanji minister za šolstvo v vladi Republike Srpske Nenad Suzić je bil zaradi spolne zlorabe mladoletnice obsojen na devet let zapora, so včeraj potrdili z okrožnega sodišča v Banjaluki na severu Bosne in Hercegovine, kjer je potekal kazenski postopek. Obsodba ni pravnomočna. 

Suzić je bil minister od leta 1998 do 2001 v prvi vladi te entitete, ki jo je vodil Milorad Dodik. Danes 70-letnega Suzića so aretirali junija leta 2019 zaradi očitkov, da je spolno zlorabil štirinajstletno deklico (nekateri balkanski mediji so poročali, da je otrok takrat štel 11 let). Ko so ga prijeli, je bil profesor na filozofski fakulteti v Banjaluki, kjer je predaval na oddelku za pedagogiko.

Sodišče je med drugim izreklo tudi ukrep, ki nekdanjemu ministru prepoveduje kakršnekoli dejavnosti v izobraževanju, torej v učnem procesu, in dodatno obdobje prepovedi približevanja dekletu dve leti po prestajanju zaporne kazni, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 

Odpeljal jo je k sebi in se dotikal njenega telesa

Suzića so policiji pred dvema letoma ovadili starši deklice, potem ko je prijateljicam povedala, da jo je Suzić odpeljal do svoje hiše in se tam dotikal njenega telesa ter ji zagrozil, da o tem nikomur ne sme povedati. Prijateljice so to zaupale tudi učiteljem v šoli, kar je na koncu le privedlo do kazenske ovadbe in prvostopenjske sodbe.