človeško

FOTO: Policisti in vojaki iz gozda rešili migrantski družini z novorojenko ter matero z dojenčkom

B.K.
20. 12. 2020, 18.45
Posodobljeno: 20. 12. 2020, 19.12
Deli članek:

Policisti so danes obravnavali več družin migrantov in jim pomagali.

PU Koper
Policist je obdaroval otroke.

Koprski policisti so navsezgodaj, še pred šesto jutranju uro, prejeli klic. Oglasil se je državljan Afganistana in prosil za pomoč. Povedal je, da se nahaja v skupini prebežnikov, da so nekje v gozdu, a da ne vedo kje. Pol ure kasneje je policiste poklical občan iz Rakitovca in dejal, da sta se k njemu zatekla dva migranta, ki iščeta pomoč za svoje kolege, med katerimi je tudi ženska s pravkar rojenim otročičkom.

Policisti so se odpravili na kraj, na pomoč poklicali tudi Slovensko vojsko, s skupnimi močmi pa so sredi gozda našli skupino desetih migrantov ter novorojenko, približno uro hoda od Rakitovca. Izkazalo se je, da gre za dve družini, eno iz Afganistana in drugo iz Irana. Poklicali so reševalce in gasilce, ki so skupini prebežnikov nudili pomoč, mamo z detetom pa so odpeljali v izolsko bolnišnico. Družini sta zaprosili za mednarodno zaščito.

Dobri dve uri kasneje pa so policisti in vojaki pri gradu na Socerbu našli državljanko Maroka. Tudi ona je s sabo nosila dojenčka, starega le sedem mesecev, ki se je prav tako rodil na poti in sicer v Bihaću. Oba sta prosilca za azil na Hrvaškem. Tudi zanju so policisti zagotovili osnovno oskrbo, ob pomoči Centra za tujce in koordinatorke s Centra za socialno delo v Kopru so poskrbeli za suha oblačila in vse ostale potrebščine za fantka.

Primorski policisti so sicer nedolgo nazaj na območju Ilirske bistrice rešili družino z majhnimi otroci, ki je preživela celo noč v snegu in mrazu.

Policist obdaroval otroke

S Policijske uprave Koper sporočajo, da se njihovih policistov zgodbe migrantov večkrat dotaknejo in naredijo več od tega, kar se od njih pričakuje. Ravno včeraj je tako eden od policistov z Ilirske Bistrice sam poskušal razveseliti otroke v azilnem centru in jih je obdaroval (na fotografiji). Eden od tam bivajočih otrok je namreč star prav toliko kot njegov sin. Koprski policisti še sporočajo, da se trudijo, da bi otrokom prebežnikov vsaj v decembru prižgali majhno iskrico upanja na boljše življenje.