Zaobšli sodoben varnostni sistem

Filmski rop v Avstriji: So lopovi, ki jih nihče ni videl, iz banke odnesli milijone?

S.R.
20. 11. 2020, 11.02
Posodobljeno: 20. 11. 2020, 11.19
Deli članek:

Avstrijski kriminalisti so pred veliko zagato.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V kraju Mödling, ki se nahaja slabih 20 kilometrov južno od Dunaja, namreč vse od srede ponoči preiskujejo rop banke, a vprašanj je še vedno več kot odgovorov. Neznancem je nekako uspelo pretentati sodoben varnostni sistem, po poročanju avstrijskega časnika Kurier pa je povsem možno, da jim je uspelo odnesti plen v vrednosti več kot milijon evrov. Izpraznili naj bi več sefov v bančnem trezorju, vsebina katerih je last številnih petičnih strank. A v resnici ni šlo za akcijsko prigodo z orožjem in talci, temveč prefinjeno operacijo s podporo tehnologije.

Kljub najsodobnejšemu varnostnemu sistemu jim je rop uspelo izvesti povsem neopazno, ukradli pa naj bi vse od zlata in diamantov do večje količine gotovine in drugih dragocenosti. Preiskava samega ropa je še v začetni fazi, včeraj zjutraj pa so v banko vstopili forenzični izvedenci. Po današnjih navedbah tiskovnega predstavnika policije Johanna Baumschlagerja je škoda »velika,« policija pa ni potrdila, ali je dejansko govora o milijonih, saj izplena roparjev še ne poznajo, trenutno so namreč možne samo ocene. 

Kurier sicer poroča, da se sefi nahajajo v strogo varovani sobi, trezorju, vanjo pa nima dostopa nobena stranka. Do svojih sefov namreč dostopajo tako, da jih v drug prostor pripelje dvigalo, tam pa jih nato lahko odprejo. Do njih sicer lahko dostopajo 24 ur na dan. Kriminalisti domnevajo, da je lopovom s pomočjo tehnologije nekako uspelo zaobiti enega najsodobnejših varnostnih sistemov v avstrijskih bankah. Tiskovna predstavnica banke je za Orf pojasnila, »da trenutno kaže, da je bilo izropanih le nekaj sefov.« Strankam zdaj svetujejo, naj preverijo vsebino svojih sefov, da bodo lahko ugotovili celotno škodo. Policijo je na rop sicer opozorila neka stranka, ki je opazila, da je njen sef prazen. Nadaljnja preiskava je pokazala, da gre za rop večjih razsežnosti.