Presežene kapacitete

V mrtvašnici v UKC Maribor ni več prostora za pokojne, odvažajo jih drugam

S.R.
20. 11. 2020, 09.40
Posodobljeno: 20. 11. 2020, 09.43
Deli članek:

Civilna zaščita Mestne občine Maribor je zaradi preseženih kapacitet v mrtvašnici mariborske bolnišnice izdala Odredbo o izvedbi obveznega odvoza in hrambe pokojnikov v času epidemije covid-19.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz Pogrebnega podjetja Maribor so danes sporočili zaskrbljujočo vest. Trenutna situacija je namreč zaradi povečanega števila okužb in posledično povečane umrljivosti v UKC Maribor presegla kapacitete shranjevanja pokojnikov, so sporočili ter dodali, da so zato aktivirali načrt civilne zaščite, povezan z obveznim odvozom in hrambo pokojnikov v času epidemije covid-19. 

Kot so še pojasnili, je bilo mesto postavljeno pred velik izziv delovanja, a »kljub izrednim razmeram stvari zanesljivo tečejo.« Želijo predvsem preprečiti, da bi se ponovila zgodba iz Italije, kjer so »zaradi nepravočasnega reagiranja ob številnih smrtnih žrtvah imeli težave s prepolnimi mrtvašnicami, od koder so pokojnike s kamioni prevažali na nadomestne lokacije.« Tako je civilna zaščita takoj odredila izvedbo obveznega odvoza vseh pokojnih iz mrtvašnice v mariborski bolnišnici, shranili pa jih bodo na nadomestni lokaciji v hladilnih prostorih na pokopališču Dobrava. Nalogo so zaupali Pogrebnemu podjetju Maribor, gre namreč za veliko število pokojnikov, kar terja določene zmogljivosti. 

Iz pogrebnega podjetja so še sporočili, da so na izredne razmere pripravljeni ter da imajo koncesijo za interventne prevoze. Opredeljeni so namreč kot »strateško podjetje, ki ima hladilna mesta za hrambo večjega števila pokojnikov, z načrtovanimi postopki in procesi delovanja,« so še pojasnili. Poudarili so še, da mora biti specializirano pogrebno podjetje, torej podjetje, ki opravlja pogrebno in pokopališko dejavnost ter upepeljevanje, kar po njihovih navedbah velja samo za dve slovenski podjetji, na izredne razmere vedno pripravljeno, ne samo ko v državi kosi novi koronavirus. Tako imajo za te primere opredeljene dodatne ekipe in zadostne kapacitete. Na izdajo odredbe so se nemudoma odzvali, pri čemer zagotavljajo, da v delo vlagajo 100 odstotkov ter ga opravljajo v skladu s stroko in najvišjimi standardi. Poudarjajo še, da za tem stojijo požrtvovalni ljudje, ki delajo prek rednega delovnega časa ter imajo izjemen občutek za solidarnost in skrb za sočloveka. »Čeprav je naša vloga pogosto skrita očem javnosti, je hkrati ključnega pomena za delovanje države in občine. Še posebej v izrednih razmerah,« so zaključili.