Johnny cigan

Pri sosedih iz zapora pobegnil serijski morilec

S.R.
8. 9. 2020, 12.55
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 13.26
Deli članek:

V zaporu bi moral počivati do konca svojih dni, zdaj ga po Italiji išče policija. Giuseppe Mastini je pobegnil že »najmanj tretjič.«

Polizia di Stato
Giuseppe Mastini, znan pod vzdevkom Johnny cigan.

60-letnega Giuseppeja Mastinija, ki zaradi korenin, ki ga prek družine vežejo na ljudstvo Sintov, sliši tudi na vzdevek Johnny cigan (Johnny lo zingaro), so na dosmrtno ječo obsodili že davnega leta 1989.

Stene jetniške celice je opazoval v strogo varovanem zaporu v mestu Sassari na Sardiniji, a se v nedeljo popoldne po odobrenem dnevnem izhodu ni vrnil v zapor. Začela se je obsežna iskalna akcija za morilcem, ki je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa svoj prvi umor zagrešil, ko je štel komaj enajst let. Kri je takrat prelil v Rimu, kamor se je njegova družina iz Bergama preselila v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Sledili sta skoraj dve desetletji terorja na ulicah italijanske prestolnice, Johnny cigan pa se je v tem času proslavil z vlomi, ugrabitvijo in umorom. Pristal je v ječi, a le začasno, saj se leta 1987 po dnevnem izpustu podobno kot tokrat v zapor ni vrnil. V dveh letih, kolikor je bil na begu, je izvršil večje število vlomov, umoril policista, še enega ranil in ugrabil neko mladenko, ki jo je vzel za talko. Leta 1989 so ga vendarle ujeli in obsodili na dosmrtno zaporno kazen. 

Dnevni izhod iz zapora je nato za beg znova izkoristil junija 2017, a so ga hitro spet izsledili. To je zdaj že njegov »najmanj tretji« pobeg, saj glede incidenta iz leta 2014, ko so med enim njegovih »izhodov« zaznali kopico »nepravilnosti,« še vedno ni jasno, ali je dejansko bežal.