Celje

Na lastne oči je videla umor

S.S.
7. 9. 2020, 20.40
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje 43-letnemu Andreju Vrščaju s Polzele. Obtožnica ga bremeni umora na zahrbten način 2. februarja letos, ko naj bi na Polzeli umoril 69-letnega moškega, ob tem pa hudo poškodbo povzročil tudi svoji materi.

STA
Obtoženi na celjskem okrožnem sodišču

Ena od prič je povedala, da je umor opazovala z oddaljenosti 20 do 30 metrov; po njenih besedah je Vrščaj žrtev napadel s sekiro, ko mu je kazala hrbet, kot mu dejanje očita tudi tožilec.

Pričala je tudi soseda obdolženega, ki je dejala, da jo je pogosto nadlegoval in hodil za njo, ko je šla v službo. Sodnica Marjana Topolovec Dolinšek pa je prebrala tudi pisne izjave nekaterih prič iz preiskave. Sojenje se bo nadaljevalo v petek. Na julijskem predobravnavnem naroku Vrščaj krivde ni priznal, ob začetku sojenja konec avgusta pa je zatrdil, da žrtve ni napadel na zahrbten način, kakor mu očita obtožnica, temveč naj bi do tragedije prišlo po predhodnem prerivanju.

Novi Tednik / ŠO
Na kraju zločina.

Po kosilu je sledil zločin

Obdolženi je s prijateljem v soboto, 2. februarja, zjutraj prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem ji je pomagal sosed. Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri sečnji drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi naj bi prišlo do nesoglasja, mati je poskušala sina umiriti, vendar jo je odrinil, tako da je padla in si zlomila roko.

Po kalvariji zbežal v Avstrijo

Obdolženi naj bi nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je zaradi poškodb umrl na kraju dogodka. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo. In med iskanjem so bili obveščeni, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije ...