Nasilje v družini in smrt

Tragedija v Žalcu: partnerki zadal en udarec s sekiro, nato se je obesil v bližnji stavbi

R.T.
7. 9. 2020, 13.28
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 14.09
Deli članek:

Celjski policisti so danes pojasnili več podrobnosti o sobotni grozi na območju Žalca.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, so v Žalcu obravnavali hud primer nasilja v družini, ki se je končal s samomorom. 46-letni moški je namreč izredno hudo poškodoval svojo 44-letno partnerko, nato pa si je vzel življenje. 

Celjski policisti so na današnji tiskovni konferenci povedali, da je 44-letnica nasilje v družini policiji prijavila že pred tragedijo, natančneje 4. septembra, policija pa je njenemu partnerju izrekla prepoved približevanja.

Včeraj je nato nastopil kritičen dan, ki se je za osumljenca končal v smrti. O dogajanju so bili policisti obveščeni malo pred 8. uro zjutraj, je pojasnil vodja oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Milan Vogrinec. Vogrinec je nato opisal, da je 46-letnik navsezgodaj vstopil v hišo žrtve in ji zadal en udarec. Kot orožje je uporabil večjo sekiro. Njeno življenje ni ogroženo, a je nasilnež nato končal lastno življenje. Po navedbah Vogrinca so ga našli obešenega v bližnjem gospodarskem poslopju. 

Vogrinec se je dotaknil tudi dogajanja po prijavi nasilja v družini. Poleg tega, da takrat niso bili izpolnjeni pogoji za privedbo k preiskovalnemu sodniku, je po njegovih besedah tudi zdravstveno osebje ocenilo, da niso izpoljnjeni pogoji za prisilno hospitalizacijo, 44-letnica pa ni želela v varno hišo. Nasilnežu so izrekli zgolj ukrep prepoved približevanja partnerki in mladoletni hčerki, o primeru pa so obvestili vse pristojne lužbe. V petek zvečer so policisti nadzirali tudi njeno bivališče, a osumljenca v večernih in nočnih urah niso zaznali. 

Preiskava tragedije je še vedno v teku, motiv za dejanje pa ni znan. Policisti zaradi varovanja družine več podrobnosti niso razkrili, a so pojasnili, da so 46-letnika že leta 2015 obravnavali zaradi storitve kaznivega dejanja nasilja v družini in ga tudi kazensko ovadili.

Nasilje v družini

Na Celjskem so letos zaradi zaznanih primerov nasilja v družini izrekli 193 ukrepov prepovedi približevanja, in sicer za 190 kaznivih dejanj in tri prekrške. Lani so v enakem obdobju za 198 kaznivih dejanj in tri prekrške izrekli 201 ukrep prepovedi približevanja, pojasnjujejo pri PU Celje, kjer so letos zaradi kršitev ukrepov prepovedi približevanja ukrepali v 86 primerih. 

"Večinsko prepričanje o nasilnih dejanjih in njihovih storilcih je, da gre za nerazumno in nepredvidljivo vedenje alkoholikov, duševno nestabilnih in obupanih ljudi. Takšno prepričanje je lažje sprejeti kot možnost, da je nasilje prisotno tudi v navidezno urejenih družinah ter da je lahko tudi namerno," so še dodali celjski policisti, ki vse žrtve nasilja, njihove sorodnike, sosede in znance znova pozivajo, naj vsako obliko nasilja prijavijo policiji.