Normalizacija odnosov

Vučić in Hoti bosta danes v Bruslju prvič zagrizla v zelo občutljivi temi

S.R./STA
7. 9. 2020, 13.04
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 13.04
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti se bosta danes srečala v Bruslju. Na sporedu bodo nekatere zelo občutljive teme.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vučić in Hoti sta minuli konec tedna v Beli hiši v navzočnosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa podpisala sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosov, ki med drugim predvideva enoletni moratorij na mednarodna priznanja Kosova.

Gre že za tretje srečanje v okviru dialoga za normalizacijo odnosov pod okriljem EU, oba voditelja pa sta v skupni izjavi, ki jo je objavila evropska zunanja služba, potrdila, da je integracija v EU njuna največja prioriteta. Zavezala sta se tudi, da bosta podvojila prizadevanja za zagotovitev nadaljnje usklajenosti z EU v skladu s svojimi obveznostmi, ter poudarila, da so lahko dokumenti, ki sta jih na podlagi zavez v okviru dotedanjega dialoga pod okriljem EU nedavno podpisala v Washingtonu, koriten prispevek v prizadevanju za celovit in pravno zavezujoč sporazum o normalizaciji odnosov.

Vučić in Hoti sta v Beli hiši podpisala sporazum o gospodarskih odnosih, a je EU pred današnjim srečanjem dala vedeti, da je ta zrasel na napredku, ki so ga v zadnjih letih dosegli v okviru dialoga pod evropskim okriljem, in da dialog z EU ostaja ključna platforma za normalizacijo odnosov Kosova in Srbije.

Zastoj zaradi carin 

Beograd in Priština sta pogajanja o normalizaciji odnosov pod okriljem EU začela leta 2011, a so novembra 2018 zastala zaradi uvedbe kosovskih 100-odstotnih carin na srbsko blago in vztrajanja Srbije pri kampanji za umik priznanja Kosova. Potem ko je Hotijeva vlada carine odpravila, sta strani julija dialog obnovili. 

Gostitelj današnjega srečanja, visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je skupno izjavo pozdravil ter izpostavil, da se kljub različnim stališčem prizadevanja za normalizacijo odnosov nadaljujejo in da se pogovarjajo o vseh odprtih vprašanjih. "Ti pogovori niso vedno lahki, zato me veseli ta zavezanost in spoštovanje obeh strani," je poudaril. 

Občutljivi temi

V ospredju današnjih pogovorov bosta vprašanje srbskih občin na severu Kosova ter ureditev finančnih in premoženjskih vprašanj, o čemer bodo v obnovljenem dialogu govorili prvič, ter nadaljevanje razprave o pogrešanih in razseljenih osebah ter gospodarskem sodelovanju. 

Ureditev srbskih občin ter finančnih in premoženjskih vprašanj sta zelo občutljivi temi, ki sta pomembni za prihodnje odnose Kosova in Srbije ter vsakdanje življenje ljudi, je poudaril Borrell. 

O rezultatih pogovorov bo na koncu današnjega srečanja poročal posebni predstavnik unije za dialog Srbije in Kosova Miroslav Lajčak.