V pesti

Osumljencu za izginotje Madeleine McCann se slabo piše: verjetno se ne bo zgodilo tisto, česar so se bali

J.P.
7. 8. 2020, 08.32
Posodobljeno: 7. 8. 2020, 08.34
Deli članek:

Strahovi, da bi se za njim na svobodi izgubila vsaka sled, bi lahko bili odveč.

Profimedia
Christian Brueckner

43-letni Christian Brueckner bi lahko bil ključ, da pridemo do dna skrivnosti, ki je izginotje Madeleine McCann. A te dni je marsikdo, ki se ga je primer še posebej dotaknil ali pa se ga tiče kako drugače, ječal v strahu, da bi se Nemec spet znašel na prostosti – če bi izginil, bi bil to hud udarec za preiskavo, ki je v zadnjih nekaj mesecih po, kot se je zdelo, letih stagnacije, naredila velike korake naprej.

Brueckner je namreč skušal doseči, da bi sodišče razveljavilo obsodbo in posledično sedemletno zaporno kazen, ki jo je dobil za posilstvo 72-letne Američanke. Pisalo se je leto 2005, zgodilo se je v portugalskem kraju Praia da Luz. Iz istega kraja je dve leti pozneje izginila takrat triletna Maddie.

Mnenje ni zavezujoče

Generalni pravobranilec Evropskega sodišča je včeraj podal pravni nasvet, da se osumljenčevo zahtevo zavrne.

Brueckner je leta 2018 iz Nemčije odšel v Italijo, potem ko ga je prvi leto dni prej izročila Portugalska. Tja ga je »vrnila« tudi Italija, potem ko so ga na podlagi drugega naloga, ki je omogočil pregon zaradi posilstva upokojenke, aretirali v Milanu. Kar pomeni, da Nemec, ki je bil že večkrat obsojen, najverjetneje ne bo izpuščen 7. januarja 2021, s čimer bodo preiskovalci, ki delajo na primeru izginule Madeleine McCann, pridobili več časa, da proti njemu zgradijo primer. Prej omenjeno mnenje za sodnike sicer ni zavezujoče, a običajno sledijo presoji generalnega pravobranilca.

Brueckner je trenutno za zapahi zapora v nemškem Kielu, kamor so ga strpali zaradi preprodaje prepovedanih drog. Odslužil je že dve tretjini kazni.