Prišlo je tudi do spopadov med policisti in protestniki, ki v zadnjih dogodkih vidijo dokončni dokaz nesposobnosti oblasti. Policisti so proti zbranim uporabili solzivec, več ljudi je bilo poškodovanih.

Večji del protestov je potekal na močno poškodovani ulici, ki vodi do poslopja parlamenta. Protestniki so zanetili požar, uničevali trgovine in varnostne sile obmetavali s kamni. Policija se je odzvala s solzivcem, da bi razgnala skupino več deset ljudi. Ranjenih naj bi bilo več ljudi. 

Umrlo najmanj 149 ljudi

V torkovi siloviti eksploziji je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 149 ljudi, ranjenih je bilo 5000. Uničenih je več delov prestolnice, približno polovica mesta pa je utrpela škodo. Glede na navedbe oblasti je eksplozijo povzročilo 2750 od leta 2013 nepravilno shranjenega amonijevega nitrita v bejrutskem pristanišču. 

To dejstvo je sprožilo vprašanja, kako je bila lahko tako velika količina te nevarne snovi tako dolgo nezavarovana. Oblasti so sicer v četrtek v povezavi z odkrivanjem odgovornosti pridržale 16 uslužbencev pristanišča. 

Do eksplozije je prišlo, medtem ko je Libanon pogreznjen v najhujšo gospodarsko krizo od državljanske vojne med letoma 1975 in 1990.

bejrut, protesti
Reuters
Protesti na ulicah Bejruta.

Odstopi

Dogodek je še okrepil težnje protestnega gibanja, ki se je v državi oblikovalo oktobra lani in zahteva odhod celotnega vladajočega političnega razreda, ki ga ocenjuje kot nesposobnega in skorumpiranega. Aktivisti so za soboto pozvali k velikemu protivladnemu protestu. 

Zaradi dogajanja v državi je v četrtek odstopila libanonska veleposlanica v Jordaniji Tracy Chamoun, češ da "popolna malomarnost" državnih oblasti nakazuje potrebuje po zamenjavi vodstva. Gre za že drugi tovrstni odstop po torkovi eksploziji, potem ko je že v sredo odstopil poslanec Marvan Hamadeh.