Spodnje Podravje

Vsi zdravi, a utrujeni, lačni, polni odrgnin in ran

M.Z./Štajerski tednik
7. 8. 2020, 06.54
Deli članek:

Med Slovenijo in Hrvaško velja v zvezi z vračanjem nezakonitih migrantov dogovor, da sme Slovenija južni sosedi vrniti le migrante, ki so zdravi. Ukrep med drugim velja zaradi omejitev možnosti širjenja koronavirusa.

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
Pri štirih tujcih so zaznali znake, ki bi lahko kazali na okužbo s koronavirusom, a so bili testi negativni

Ko policisti tujcem, ki v državo vstopijo na nezakonit način, prekrižajo pot, jih pregledajo ekipe nujne medicinske pomoči (NMP). Na območju Spodnjega Podravja preglede migrantov izvajata zdravstvena domova Ptuj in Ormož. Po podatkih, ki smo jih prejeli iz obeh zdravstvenih ustanov, so do sredine julija skupno pregledali 100 nezakonitih migrantov – 70 na ormoškem in 30 na ptujsko-haloškem območju.

Predvsem so izčrpani

Vodja službe NMP Ormož, zdravnica Alenka Simonič, je povedala, da so večino pregledov izvedli za migrante, ki so jih izsledili ormoški policisti, nekaj pa tudi za migrante, ki so jih varuhi reda dobili na območju Policijske postaje Gorišnica. Simoničeva je pojasnila, da posebnosti glede zdravstvenega stanja med migranti niso zaznali, kot tudi ne prisotnosti hujših obolenj ali nalezljivih bolezni. »Vsi pregledani so predvsem izčrpani, lačni, s številnimi manjšimi poškodbami, kot so odrgnine, žulji, ranice po koži, pa tudi s številnimi izpuščaji od pikov žuželk. Testiranja na covid-19 pregledani migranti niso potrebovali, saj nobeden ni kazal znakov te bolezni,« je razložila vodja NMP Ormož in povedala, da se pri njih pregledi migrantov vedno izvajajo na policijski postaji.

Direktorica ZD Ptuj Metka Petek Uhan je dejala, da so pregledali 30 migrantov. O njihovem zdravstvenem stanju je povedala: »Posebnosti nismo zaznali, večinoma gre za mlade, zdrave ljudi.« Pri štirih tujcih so zaznali znake, ki bi lahko kazali na okužbo s koronavirusom. Zato so opravili štiri testiranja, vsi testi so bili negativni. Petkova je navedla, da večino pregledov migrantov opravijo v zdravstvenem domu, nekaj pa tudi na policijskih postajah in mejnem prehodu.

Število ilegalnih migrantov se od maja spet povečuje

Policija je letos do konca junija obravnavala 4993 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 12,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Najpogosteje so obravnavali državljane Maroka, Pakistana in Afganistana, ki predstavljajo več kot tri četrtine vseh nezakonitih migrantov. Namero zaprositi za mednarodno zaščito je izrazilo 1766 migrantov.

Kot ugotavlja policija, se je letošnji januar začel z večjim številom ilegalnih prehodov od enakega obdobja lani, nato pa so na upad števila migrantov vplivale tudi razmere zaradi izbruha epidemije covida-19. Število nezakonitih prehodov se je po podatkih policije nekoliko začelo povečevati maja, ko je bilo najvišje v prvih petih mesecih. Policisti so maja našteli 903 nezakonite prehode. Še več nezakonitih prehodov, 1689, pa so zaznali junija.

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom vrnili 3118 tujcev, od tega največ na meji s Hrvaško (3100). Na tej meji je bilo največ vrnjenih državljanov Pakistana, 1146.