Pred nakupom

Pregled razkužil: učinkovitost ni zmeraj zagotovljena

Z.F./ZPS
6. 8. 2020, 21.33
Posodobljeno: 6. 8. 2020, 21.45
Deli članek:

Razkužila so s pojavom koronavirusa postala skoraj nujen izdelek v vsakem gospodinjstvu. A žal niso vsa razkužila enako dobra in primerna za vsakdanjo uporabo. Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Profimedia
Niko Časar

S povečanim povpraševanjem se je precej hitro izboljšala tudi ponudba, in če so cene razkužil nekoč krožile do 15 evrov za 500 mililitrov, so danes precej bolj vrtoglave. Pa je v kakovosti res takšna razlika? Kaj torej kupiti? Če želite, da bo razkužilo učinkovalo proti koronavirusu, zadostuje izdelek s 60 volumskimi odstotki alkohola. Pred nakupom preverite, ali je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin, in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Razkužila so učinkovita le, če jih uporabimo pravilno – »malo in hitro« je neučinkovito.

Cene pri nekaterih segajo v nebo

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili koncentracijo alkohola v 15 razkužilih s polic slovenskih trgovin, bencinskih črpalk in lekarn. Štirinajst izdelkov ob pravilni uporabi ustreza smernicam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in uničuje virus. A vsi ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov, za uničevanje katerih je potrebna večja koncentracija alkohola. Opozarjajo, da cena ne odraža kakovosti. Za razkužila, ki se po sestavi bistveno ne razlikujejo, lahko odštejete nekaj manj kot 10 evrov in vse do 60 evrov ter še več za liter. S tem pa ne kupite bistveno kakovostnejšega izdelka.

Najprej voda in milo

Če je le mogoče, naj razkužilo nadomestita tekoča voda in milo. Doma, v službi ali restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo, zato ne potrebujemo razkužil, ta pa so potrebna denimo v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so zdravstvene ustanove, trgovine, pošte in podobno. Pri tem ne pozabimo, da mora biti umivanje rok temeljito. Miljenje mora trajati najmanj eno minuto, celotno umivanje pa od dve do tri minute.

Protibakterijska mila? Raje ne!

V trgovinah so na voljo tekoča in trda mila, na katerih lahko zasledimo trditve o protibakterijskem učinku. V kozmetičnih in higienskih izdelkih so namreč v omejenih koncentracijah dovoljene nekatere snovi, ki delujejo protibakterijsko. A voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije, bakterij in virusov, zato tovrstni izdelki niso potrebni. Še več, njihova dolgotrajna uporaba povzroči razvoj odpornosti mikroorganizmov proti vsem antibakterijskim učinkovinam ali snovem, kar dolgoročno povečuje tveganje za okužbe. Nepotrebni so tudi vlažilni robčki, ki so sicer priročni, vendar imajo zaradi oblike in koncentracije aktivnih sestavin manjši učinek kot tekoča razkužila. Poleg tega sestavine s protibakterijskim učinkovanjem uničujejo bakterije ne glede na to, ali gre za »dobre« ali »slabe«.