Župančičevo sprehajališče

Nevarno sprehajališče v Novem mestu: Na poti domov napadli 17-letnika

M.Ž. / Dolenjski list
17. 7. 2020, 20.53
Deli članek:

Novomeški policisti so imeli že večkrat opraviti s predvsem večernimi in nočnimi incidenti na Župančičevem sprehajališču ob reki Krki, sicer podnevi res prijetni in priljubljeni sprehajalni poti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Prejšnji ponedeljek jo je skupil 17-letnik, ko se je malo po osmi uri zvečer, ko je bilo še povsem svetlo, s kolesom vračal domov. Napadalec mu je zlomil čeljust, mladeniča so nato operirali v ljubljanskem kliničnem centru.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? »Vračal sem se domov z Loke, kjer sem pred tem s kolesom še zakrožil okoli igrišč. Že tam sem opazil svojega poznejšega napadalca, to je bil Rom, malo starejši od mene, ki me je nekaj ogovarjal, a sem ga preslišal in se odpeljal naprej. Potem sem ga znova srečal na Župančičevem sprehajališču v bližini ograjenega prostora za pse, z njim je bila še trojica mladih, dve dekleti in fant. Nikogar od njih ne poznam. Skupino sem želel prehiteti, zavil sem na travo, da bi se jim izognil, tedaj pa mi je zaprl pot in me začel zbadati, češ kaj sem mu rekel pred časom, in podobno. Odgovoril sem, naj me pusti pri miru, pa tudi trojica mu je govorila, naj me pusti, potem pa me je nenadoma udaril s pestjo po obrazu,« nam je povedal 17-letnik. Za nekaj sekund se mu je stemnilo pred očmi, nato se je z roko prijel za obraz, videl, da mu teče kri, in se, kolikor je lahko, hitro odpravil proti domu. Mama ga je odpeljala na novomeško urgenco, oče pa je poklical policijo, ki je bila, kot je dejal, zelo hitra in korektna. »Na urgenci so dejali, da je sin sicer lažje poškodovan, vendar mora v klinični center v Ljubljano, kjer pa so ugotovili, da gre za težje poškodbe, imel je dvojni zlom čeljusti. Tam so ga tudi operirali,« je po dogodku povedal oče. Zdaj najstnik šest tednov ne sme jesti trde hrane, prav tako ne sme opravljati težjih del. »Počitnice imamo on in vsi mi povsem uničene!« je pripomnila mama.

Zakaj nihče ne govori o tem?

Ta dogodek, kot smo že zapisali, ni osamljen, družina je povedala, da se podobno na Loki pogosto dogaja; po navadi so tarče nasilja in nadlegovanja tisti, ki so sami. V večini primerov mimoidoče nadlegujejo Romi, so bili konkretni, a nihče o tem noče govoriti na glas. »Pa nam različne organizacije pravijo, da smo nestrpni, in še kdo, ko opozorimo na probleme in nepravilnosti, ki se dogajajo. Naj pridejo in si ogledajo realno stanje, naj slišijo streljanje in glasne koncerte v romskem naselju, ki jih morajo med tednom poslušati prebivalci okoliških vasi,« je menil oče. »Prišlo je tako daleč, da si v večernih urah preprosto ne upaš več ven. Mislil sem, da živimo v varni državi, dejansko pa se počutimo ogrožene,« je še dejal. »Vsi se izgovarjajo na policijo, da ne naredi dovolj, a če bi imeli možnost, verjamem, da bi bilo drugače. Država ne naredi koraka naprej, očitno določenim to stanje ustreza. A če se bo to dogajalo tudi v prihodnje, se bomo morali ljudje organizirati sami. Če bi bila politična volja, bi se ta kompleksna problematika lahko razrešila,« je prepričan oče pod vtisom vsega, kar se je zgodilo in se dogaja.

Naj dodamo, da so policisti že dan po napadu, ki ga je doživel najstnik, torej prejšnji torek, nekaj po 19. uri prejeli obvestilo o pijanem nasilnežu, ki naj bi na Loki kršil javni red in mir, udaril tri občane ter jih poškropil s solzivcem. Novomeški policisti so prijeli 19-letnega nasilneža, ki je bil očitno pod vplivom alkohola, mu odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje, na podlagi ugotovitev pa bodo zoper njega ukrepali v skladu s pooblastili, so zapisali na Policijski upravi Novo mesto.