Že dvanajstič

Protivladni protest s popestritvijo "rumenega monitoringa" in "ljudske skupščine"

C.E.
17. 7. 2020, 19.29
Posodobljeno: 18. 7. 2020, 08.04
Deli članek:

V Ljubljani je že dvanajsti petek zapored potekal protivladni protest.

Bobo
Spet se je zbralo več tisoč protestnikov.

Protestniki so se zbrali na Prešernovem trgu in se napotili po centru Ljubljane, med drugim so se ustavili tudi pred stavbo RTV Slovenije, kjer so  zaposlenim v podporo zaploskali in se zavzeli za svobodne RTV, STA, Radio Študent in druge medije. Na dečka s piščaljo pa so obesili madžarsko zastavo v svarilo, da Slovenija ne sme po poti Madžarske. "RTV je naša," je bilo slišati med vzkliki zbranih.

Manjši del protestnikov se je nato odpravil do Trga republike, večji del pa je zaključil v Parku slovenske reformacije, kjer je potekala "ljudska skupščina". Na njej so oblikovali več skupin in razpravljali o ključnih problemih s področja okolja in trajnostnega razvoja, svobode medijev, delavskih in socialnih pravic, koronskih ukrepov, kulturnih politik, alternativ političnemu sistemu ter intervencij in taktik.

Kot je dejal eden od protestnikov Miha Zadnikar, "protesti niso gledališka predstava ali sprehod". Ta skupščina pa protestnikom daje možnost, da si vzamejo besedo, a izrazijo svojo kritiko in pobude, za katere želijo, da se razširijo, tako po področjih kot geografsko. Saj, kot so navedli ob pozivih k padcu aktualne vlade, je treba razmišljati, kaj se bo zgodilo po menjavi te vlade, saj si ne želijo zgolj menjave garniture, pač pa sprememb na bolje.

Tako je vsaj del protestnikov s tem stopil, kot so navedli, "v drugo fazo protestov", v okviru katere si želijo torej bolj jasno izoblikovati svoje zahteve in pričakovanja za prihodnjo vlado in prihodnost Slovenije, je dodal aktivist Jaša Jenull. Protestniki so napovedali, da bodo aktivni tudi med počitnicami.

Bobo
Spet se je zbralo več tisoč protestnikov.

Na drugi strani je v podporu vladi in harmonikarju na Prešernovem trgu zaigrala skupinica harmonikarjev. Kje pa je bila tokrat skupinica samooklicanih Rumenih jopičev, ki nima s francosko verzijo prav nobene podobnosti. Pomešali naj bi se med protivladne protestnike in izvajali "rumeni monitoring", s katerim, kot so zapisali na twitterju, bodo "skušali identificirati čim več levih ekstremistov iz vrst javnih uslužbencev in nevladnikov."

Bobo
Sporočilo protestnikov.

S policijske uprave (PU) Ljubljana so pozno zvečer sporočili, da so opravili varovanje dveh neprijavljenih shodov. Na prvem, ki se je ob 18.30 začel na Trgu republike, se je zbralo okoli 50 protestnikov, na drugem, ki se je začel okoli 19. ure na Prešernovem trgu, pa so policisti našteli okoli 3000 protestnikov.

"Dogodka sta potekala mirno, so pa policisti za promet zaprli več ulic v okolici zaradi zagotovitve varnosti. Policisti so pri varovanju shodov ugotovili po dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih in odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih," so še navedli na PU Ljubljana, kjer zbiranje obvestil nadaljujejo in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.